Stedentrip Istanbul

Stedentrip Istanbul: De Ultieme Gids

Istanbul

Istanbul is een grote kustplaats in Turkije en behoort tot de 10 meest bezochte steden ter wereld. Istanbul was in het verleden bekend als Constantinopel en vormde de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Het is de stad van de sultans en de moskeeën.

In Istanbul zijn diverse bezienswaardigheden te vinden, zoals de wereldberoemde Hagia Sophia en het unieke ondergrondse watersysteem Basilica Cistern. Naast de bezienswaardigheden kent Istanbul een fijne sfeer. Je kunt in de stad uitstekend shoppen, de Turkse keuken ontdekken en uitgaan.    

Istanbul is de enige stad ter wereld die zich op twee werelddelen bevindt. De rivier de Bosporus scheidt het Europese deel van de stad met het Aziatische deel. Istanbul vormt hierdoor een bijzondere plek waar oosterse en westerse culturen elkaar ontmoeten. Dit maakt de stad uniek en een uitstekende bestemming voor een citytrip.

1. Op stedentrip: Wat is er te doen in Istanbul?

Ga je een dagje, weekend of week op stedentrip naar Istanbul? De kenmerken van deze grote stad in Turkije vind je in onderstaande tabel. Wat er allemaal te doen is in Istanbul? In dit artikel hebben we de meeste bekende en populairste bezienswaardigheden van Istanbul voor je op een rijtje gezet.

Kenmerken stedentrip Istanbul

Land Turkije
Inwonersaantal Istanbul 15 miljoen
Aantal internationale toeristen per jaar 12,8 miljoen
Reistijd vliegtuig (rechtstreekse vlucht) 3 uur en 30 minuten
Valuta Turkse Lira
Taal Turks
Tijdsverschil met Nederland In Istanbul is het 2 uur later
Prijsniveau Laag – Gemiddeld  
Afstand vanaf Utrecht 2.700 kilometer
Beste reisperiode Lente, herfst
Klimaat Mediterraan klimaat
Activiteiten Stad, cultuur, kunst, historie, winkelen, strand

 

2. Niet te missen tijdens jouw citytrip naar Istanbul: de moskeeën

Istanbul is de stad van de moskeeën. Er zijn dan ook heel wat moskeeën te vinden die een bezoek meer dan waard zijn. De meest bekende moskeeën zijn Hagia Sophia, de Süleymaniye Moskee, de Chorakerk en de Blauwe Moskee.

De Hagia Sophia is de grootste moskee van Istanbul en oorspronkelijk gebouwd als kerk. Toen in 1453 Constantinopel in handen kwam van de Turken werd de kerk omgetoverd tot een moskee. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als museum.

De Hagia Sophia is opgetrokken in de Byzantijnse bouwstijl en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De moskee heeft een enorme koepel met maar liefst 40 ramen en er zijn vier hoge minaretten. Binnen vind je onder andere verschillende mozaïeken, een gebedsnis en een sultans lodge.

Hagia SophiaHagia Sophia

Een ander prachtig gebouw is de Süleymaniye Moskee. Het is de grootste nog in gebruik zijnde moskee van Istanbul en duidelijk herkenbaar in de skyline van de stad. De moskee is tussen de gebeden door geopend voor publiek.

De Süleymaniye Moskee heeft een indrukwekkend interieur, een grote koepel en vier minaretten. In het moskee complex vind je ook een grote marmeren binnenplaats, een gaarkeuken, een ziekenhuis, een aantal islamitische scholen, een badhuis, en overnachtingsplek voor karavanen en een hamam. Buiten bevindt zich tevens een park en begraafplaats.

Suleymaniye InstanbulSüleymaniye

De Chorakerk was oorspronkelijk een kerk met prachtige mozaïeken. Rond 1510 werd de kerk omgebouwd tot moskee: de Kariye Moskee. Rond 1950 is de kerk gerestaureerd en het is tegenwoordig een museum.

Een gebouw dat in dit rijtje niet mag ontbreken is de Blauwe Moskee of de Moskee van Sultan Ahmet. De islamitische kerk werd gebouwd om de grandeur van de destijds christelijke-orthodoxe Hagia Sophia te overtreffen. De moskee heeft een grote koepel, meerdere kleine koepels en zes minaretten.

De naamgeving dankt de Blauwe Moskee aan de 20.000 tegeltjes met blauw als belangrijkste kleur. De tegeltjes zijn te vinden in het interieur van de moskee.

Blauwe Moskee IstanbulBlauwe moskee

2.1  Boek voordelig tickets voor een moskee tour in Istanboel

 • Boek van te voren tickets met korting
 • Voorkom wachtrijen
 • Boek voordat je op reis gaat zodat je ter plekke geen gedoe meer hebt

Wij werken samen met Tiqets.com zodat je veilig en goedkoop je entree tickets online kunt boeken.

3. Topkapi paleis en het Archeologische Museum van Istanbul

Ook het Topkapi paleis behoort tot de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Istanbul. Het paleis ligt op de top van een heuvel op een klein schiereiland. Ooit diende het gebouw als het bestuurlijke centrum van het Ottomaanse Rijk. Topkapi betekent ‘poort van de kanonnen’ en verwijst naar de grote kanonnen die buiten de poorten staan.

Het Topkapi paleis is een van de grootste paleis complexen ter wereld. Sinds de bouw rond 1450 voegde elke sultan nieuwe delen toe aan het paleis. Het complex is daardoor een doolhof van gebouwen, binnenplaatsen en poorten.

Verschillende delen van het paleis kun je bezoeken. Ontdek de binnenplaatsen, de harem, de paleiskeuken, de Sofa moskee of neem een kijkje in de schatkist en garderobe van de sultans. Vanaf de balkons heb je prachtig uitzicht over de stad en het water.

Vlakbij het Topkapi paleis vind je ook het Archeologische Museum van Istanbul. Hier komt de geschiedenis van Istanbul tot leven in de vorm van allerlei historische artefacten uit verschillende beschavingen. Het museum bestaat uit drie gebouwen: het Archeologisch Museum, het Museum van het Oude Midden-Oosten en het Tegelpaviljoen.  

3.1  Boek voordelig tickets voor een moskee tour in Istanboel

 • Boek van te voren tickets met korting
 • Voorkom wachtrijen
 • Boek voordat je op reis gaat zodat je ter plekke geen gedoe meer hebt

Wij werken samen met Tiqets.com zodat je veilig en goedkoop je entree tickets online kunt boeken.

4. Een indrukwekkende trekpleister in Istanbul: Het Dolmabahce Paleis

Het Dolmabahce Paleis is een ander indrukwekkend gebouw in Istanbul. Dolmabahce volgde Topkapi op als bestuurlijk centrum van het Ottomaanse Rijk. Dolmabahce is een stuk moderner,  luxer en westerser dan het Topkapi paleis. Het paleiscomplex ligt aan de Bosphorus en heeft een enorme omvang. Er zijn maar liefst 285 kamers, 46 zalen, 6 badkamers en 68 toiletten.

Het Dolmabahce Paleis is een mix van allerlei bouwstijlen: barok, rococo, modern Ottomaans, neoklassiek. Het interieur straalt een en al luxe uit. Een echte blikvanger is de grootste kroonluchter ter wereld met een gewicht van 4,5 ton. De stichter van de Turkse republiek, Atatürk, woonde en stierf in het paleis.

DolmabahceDolmabahce

4.1  Boek voordelig tickets voor een Dolmabahce tour plus rondvaart

 • Boek van te voren tickets met korting
 • Voorkom wachtrijen
 • Boek voordat je op reis gaat zodat je ter plekke geen gedoe meer hebt

Wij werken samen met Tiqets.com zodat je veilig en goedkoop je entree tickets online kunt boeken.

5. Bezoek het ‘Verzonken Paleis’: Basilica Cistern

De Basilica Cistern is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Istanbul. Dit is een ondergronds wateropslagsysteem uit de zesde eeuw.

Cistern IstanbulCistern

Binnen is de sfeer bijzonder dankzij de grote pilaren, de muziek, de gedimde lichten en het donkere wateroppervlak. Over verschillende loopbruggen wandel je door het verzonken paleis. Onderweg kom je zelfs een ondergronds café tegen. De Basilica Cistern is bekend als filmlocatie van de film ‘Inferno’ naar het boek van Dan Brown.

5.1  Boek voordelig tickets voor Basilica Cistern Istanboel

 • Boek van te voren tickets met korting
 • Voorkom wachtrijen
 • Boek voordat je op reis gaat zodat je ter plekke geen gedoe meer hebt

Wij werken samen met Tiqets.com zodat je veilig en goedkoop je entree tickets online kunt boeken.

6. Geniet van de gezelligheid op de Grand Bazaar en de Egyptische Bazaar

De Grand Bazaar (Capali Carsi) is een populaire overdekte markt in Istanbul. Het is de grootste overdekte markt ter wereld. De Bazaar telt zo’n 3.000 tot 4.000 winkeltjes, 61 straten en verwelkomt gemiddeld 300.000 bezoekers per dag. Kortom, een plek met veel mensen en heel veel spulletjes.

De Grand Bazaar is populair onder zowel locals als toeristen. Het is erg gezellig en je kunt er uitstekend shoppen.

Een andere bekende overdekte markt is de Egyptische Bazaar. Dit is een van de oudste bazaars van de stad en staat bekend als kruidenmarkt. Voor kruiden, specerijen, gedroogd fruit, thee en zeep ben je hier op de goede plek. Je kunt er ook kleding, souvenirs en sieraden kopen.

7. Populaire bezienswaardigheden in Istanbul: Galata Brug en Galatatoren

In het Europese deel van Istanbul bevindt zich de historische Galatatoren. De toren is 61 meter hoog en bovenin is een restaurant gevestigd. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Galatatoren IstanbulGalatatoren

De oude stad is verbonden met het Europese deel van Istanbul door middel van de Galatabrug. Deze brug staat vol vissers en allerlei kraampjes. Het is erg druk, maar bijzonder sfeervol. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de oude stad en het water.

8. Populaire wijken van Istanbul: Bebek en Ortaköy

Bebek is een van de meest luxe wijken van Istanbul en ligt aan de Bosporus. Het heeft een levendige sfeer en kent vele cafés, restaurants en winkels langs de diepe en brede baai. Het is een wijk voor de rijken en je vindt er dan ook diverse luxe huizen, zomerhuizen en paleizen.

Ortaköy is een andere populaire en levendige wijk van Istanbul. Deze wijk ligt eveneens aan de Bosporus, onder de Bosporus brug. Ortaköy staat bekend als uitgaanscentrum en kent een groot aantal cafés, restaurants, winkeltjes en nachtclubs.

In Ortaköy vind je een aantal historische gebouwen, zoals de Ortaköy Moskee, de Ayios Fokas-kerk, de Etz Ahayim Synagoge en de Damat Ibrahim Pasha-fontein. In het weekend worden er straatmarkten gehouden waar je terecht kunt voor allerlei leuke spulletjes.

Ortakoy IstanbulOrtaköy

9. Istiklal Avenue ontdekken tijdens jouw citytrip naar Istanbul

Istiklal Avenue is de beroemdste straat van Istanbul en mag je niet missen als je op stedentrip gaat naar deze stad. De straat is 3 kilometer lang en kent tal van winkels, restaurants, cafés, en nachtclubs. Er zijn veel straatartiesten te vinden en er rijdt een historische tram. Istiklal Avenue loopt langs het beroemde Taksimplein.

Enkele aanraders op Istiklal Avenue zijn: de Bloemenpassage, de Franse straat, de vismarkt van Galatasaray, de Galatasaray Hammam, de St. Antony van Padua-kerk en het Pera Museum.

10. Bosphorus Cruise: Ontdek Istanbul per boot

Tijdens een stedentrip kun je Istanbul ook per boot verkennen. Je boekt dan een cruise op de Bosphorus. Er zijn verschillende tours mogelijk waarbij je langs diverse bezienswaardigheden van Istanbul vaart.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zonsondergang-cruise waarbij je geniet van Istanbul bij nacht. Of boek een cruise inclusief luxe lunch. Bij sommige tours kun je ook uitstappen en bepaalde gebouwen van binnen bezichtigen.

10.1  Boek voordelig tickets voor Basilica Cistern Istanboel

 • Boek van te voren tickets met korting
 • Voorkom wachtrijen
 • Boek voordat je op reis gaat zodat je ter plekke geen gedoe meer hebt

Wij werken samen met Tiqets.com zodat je veilig en goedkoop je entree tickets online kunt boeken.

11. Shoppen, eten & uitgaan in Istanbul

In Istanbul kun je uitstekend genieten van de Turkse keuken. Er zijn diverse eetgelegenheden: van eenvoudige eetkraampjes tot luxe restaurants. Het eten is over het algemeen vrij goedkoop. Enkele specialiteiten zijn pastirma (gedroogd vlees), baklava (zoet bladerdeeg dessert), simit (soort bagel), gebakken vis en döner kebab.

Vergeet ook niet om tijdens jouw citytrip een van thee- of koffiehuizen van Istanbul te bezoeken. Thee is de nationale drank van Turkije. Theedrinken is een serieuze aangelegenheid en doe je dan ook bij uitstek in een speciaal theehuis. Veel koffiehuizen kennen een zeer levendige sfeer. Zo zijn er verschillende koffiehuizen waar artiesten voor vertier zorgen.   

Thee drinken IstanbulThee

Wil je tijdens een stedentrip ook flink shoppen, dan kun je in Istanbul jouw hart ophalen. Er zijn allerlei winkelstraten met zowel kleine boetiekjes als grote warenhuizen. Ergens in juni vindt het Istanbul Shopping Fest plaats. Drie weken staat de stad in het teken van koopjes jagen en belastingvrij winkelen.  

Bekende plekken om te shoppen in Istanbul zijn Istiklal Avenue, de wijken Galata en Nisantasi, de Grand Bazaar, Zorlu Centre, Istinye Park en Addresistanbul.

In Istanbul kun je uitstekend uitgaan. Het echte uitgaanscentrum is Istiklal Avenue in de buurt Beyoğlu. Ook Ortaköy staat bekend als populair uitgaansgebied. Er is keuze uit verschillende cafés, discotheken en nachtclubs. Ook kun je ’s avonds terecht in een koffiehuis, bierhal (birhane) of wijnbar (saraphane).

Er worden regelmatig evenementen georganiseerd in de stad. Bekende festivals zijn bijvoorbeeld het International Festival of Music en het International Jazz Festival of Istanbul.

12. Overnachten in Istanbul: van camping tot luxe hotel

Overnachten in Istanbul kan uiteraard in een hotel. Je kunt kiezen voor een eenvoudig en goedkoop hotel, maar ook voor een luxe en wat duurder hotel in Istanbul. Een kamer in een hotel in Istanbul is al te boeken vanaf ongeveer 25 euro per nacht.

Een hostel of B&B is natuurlijk ook een prima optie. En op een half uur rijden van Istanbul ligt Camping Mocamp.  

13. Op stedentrip: Bereikbaarheid van Istanbul

Op citytrip naar Istanbul? Voor stedentrip van een dagje, lang weekend of week Istanbul is het vliegtuig het aangewezen vervoermiddel. Vanaf diverse Nederlandse luchthavens vlieg je in minder dan 4 uur naar deze grote stad in Turkije.  

De grote luchthavens in de buurt van Istanbul zijn Sabiha Gökçen en het Atatürk vliegveld. Sabiha Gökçen ligt op zo’n 60 kilometer van Istanbul. Als het meezit ben je in iets meer dan een uur in het centrum. Het Atatürk vliegveld ligt een stuk dichterbij. Met de metro ben je in 20 tot 30 minuten in het centrum.

Eenmaal in Istanbul kun je jezelf verplaatsen met de bus, tram, metro of taxi. Lopen kan uiteraard ook of huur een fiets. Let op dat de bussen regelmatig vaststaan in het drukke verkeer van de stad.

14. Citytrip Istanbul: Onze tips

Hieronder enkele tips als je op stedentrip gaat naar Istanbul.

 • Draag tijdens de stedentrip stevige en comfortabele schoenen. Tijdens een dagje of weekend en zeker tijdens een week Istanbul loop je meestal heel wat af.
 • Wil je meerdere bezienswaardigheden bezoeken in Istanbul? Dan kun je kiezen voor de  Istanbul Tourist Pass. Met deze pas krijg je korting bij meer dan 20 bezienswaardigheden in Istanbul. Geen lange wachtrijen, gratis wifi-hotspot service, een privétransfer vanaf de luchthaven en reisadvies via Whatsapp.
 • Vergeet niet om voor vertrek naar Istanbul een visum voor Turkije aan te vragen. Zonder visum kom je de stad namelijk niet in.
 • Je kunt tijdens alle seizoenen een citytrip naar Istanbul plannen. In de zomer kan het echter zeer heet zijn en de winters zijn regelmatig flink koud. De herfst en de lente zijn het meest ideaal. Dan is het weer het meest gunstig.

Stedentrip Istanbul: Een dagje, weekend of volle week genieten in een historische en sfeervolle stad

Istanbul is een historische stad met veel bijzondere bezienswaardigheden. Daarnaast kent Istanbul een fijne sfeer. Slenter door de charmante straatjes, ga uitgebreid shoppen in grote warenhuizen en kleine boetiekjes, snuffel rond op een bazaar, geniet van de Turkse keuken of ontdek het nachtleven in een van de cafés en clubs die Istanbul rijk is.

Kortom, Istanbul is een prima bestemming voor onvergetelijke citytrip van een dagje, weekend of volle week!   

 

 

15. Boek van te voren tickets voor bezienswaardigheden in Istanbul

 • Boek van te voren tickets met korting
 • Voorkom wachtrijen
 • Boek voordat je op reis gaat zodat je ter plekke geen gedoe meer hebt

Wij werken samen met Tiqets.com zodat je veilig en goedkoop je entree tickets online kunt boeken

16. Bekijk ook onze andere stedentrip gidsen:

Ontdek meer stedentrips...


Top 6 Stedentrip Aanbieders naar Istanbul, Turkije

Vakanties van D-reizen in Istanbul, Turkije
Vakanties van De Vakantiediscounter in Istanbul, Turkije
Vakanties van Suntip.nl in Istanbul, Turkije
Vakanties van Traveltroef in Istanbul, Turkije
Vakanties van TUI.nl in Istanbul, Turkije
Vakanties van Vakanties.nl in Istanbul, Turkije

Stedentrips naar Istanbul, Turkije

Legacy Ottoman
Vanaf€529

Istanbul, Turkije

Het hotel ligt op slechts 5 minuten lopen van het stadscentrum en haltes van het openbaar vervoer, waarmee de gasten binnen 15 minuten een groot aantal horecagelegenheden en locale attracties...

BEKIJKEN
Gevonden: Gisteren
Tulip City Taksim
Vanaf€369

Istanbul, Turkije

het hotel beschikt over een receptie (met huurkluisjes), lobby, lift, bar en restaurant. Er is een tv-hoek.Dit 3*-hotel ligt vlakbij het bekende Taksim plein. Het hotel beschikt o.a. over een bar en restaurant.de nette kamers zijn voorzien van telefoon, tv, minibar en airconditioning. Badkamer met douche, toilet en föhn.

BEKIJKEN
Gevonden: Gisteren
The Haze Karakoy
Vanaf€608

Istanbul, Turkije

Bijzonderheden The Haze KarakoyLAGE: Das Hotel liegt im Zentrum von Karaköy, nahe dem Hafen sowie des Galata- Turms und der Galata-Brücke und verfügtüber 44 Zimmer auf 5 Etagen.EINRICHTUNGEN: Landeskategorie 4 Sterne. Zur Ausstattung gehören Klimaanlage inöffentlichen Bereichen, 24h-Rezeption, Safe, Wechselstube, Garderobe, Aufzug, Zeitungskiosk, Restaurant und Bar. Weiterhin stehen Zimmerservice, Wäscheservice und eine Garage gegen Gebühr zur Verfügung. ZIMMER: Die komfortablen Zimmer verfügenüber Bad oder Dusche/WC, Föhn, Internetzugang, Safe, Klimaanlage/Heizung, Direktwahltelefon, Bügelset, Minibar und Tee-/ Kaffeezubereiter. Vind de beste deal naar Hotel The Haze Karakoy in Istanbul, Zwarte Zeekust!

BEKIJKEN
Gevonden: Gisteren
Grand Yavuz
Vanaf€255

Istanbul, Turkije

Uitstekend verzorgd hotel met een ideale ligging in het centrum van Sultanahmet. Op loopafstand van het hotel bevinden zich de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Blauwe Moskee, de Aya Sofia en het Topkapi Paleis. Voor een dagje shoppen zit je binnen 10 minuten goed bij de Grand Bazaar. Een echt pluspunt van dit hotel is het uitgebreide wellnesscentrum met sauna, Turks bad, jacuzzi en massagebehandelingen. Heerlijk na een drukke dag in Istanbul. Het Roof restaurant op de bovenste verdieping serveert klassieke internationale gerechten en creaties uit de moderne Turkse keuken. De Roof Bar en de lobbybar serveren stijlvolle cocktails en drankjes. Kortom, een prima hotel voor een stedentrip!

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Hotel Titanic City
Vanaf€384

Istanbul, Turkije

Hotel Titanic City is een 4 sterren accommodatie gelegen in Istanbul in Turkije. Reizigers beoordelen deze accommodatie gemiddeld met een 9.1. Hotel Titanic City beschikt over de volgende faciliteiten: airco, bar, kinderopvang, fitness, zwembad binnen, ontspanning, restaurant, roomservice, kluisje, sauna, wellness, wifi.

BEKIJKEN
Gevonden: Gisteren
Marble
Vanaf€279

Istanbul, Turkije

het hotel beschikt over drie liften, receptie en lobby met diverse zitjes en tv, lobbybar en een binnenrestaurant. Er is Turks bad, sauna en massage (alle tegen betaling) en een verwarmd binnenzwembad. Tevens conferentieruimte en roomservice.Sfeervol ingericht 4*-hotel, op ca. 300 m van het bekende Taksim plein. Er zijn vrij veel faciliteiten, waaronder twee bars, een restaurant, binnenzwembad, sauna en een beautysalon. De kamers zijn verzord en comfortabel ingericht.uw kamer is voorzien van telefoon, tv, kluisje, minibar (gevuld, tegen betaling), airconditioning en centrale verwarming. Alle kamers beschikken over een badkamer met bad, toilet en föhn.

BEKIJKEN
Gevonden: Gisteren
Golden Crown
Vanaf€212

Istanbul, Turkije

Liggin Golden Crown in IstanbulGelegen in de wijk Sultanahmet, het oude stadsgedeelte van Istanbul, tref je met diverse bezienswaardigheden binnen handbereik. Het openbaar vervoer tref je op...

BEKIJKEN
Gevonden: Gisteren
Hotel Ambassador
Vanaf€287

Istanbul, Turkije

Hotel Ambassador is een 3 sterren accommodatie gelegen in Istanbul in Turkije. Reizigers beoordelen deze accommodatie gemiddeld met een 8.4. Hotel Ambassador beschikt over de volgende faciliteiten: airco, bar, lift, fitness, parkeerplaats, ontspanning, restaurant, roomservice, kluisje, sauna, kleinschalig, wellness, wifi.

BEKIJKEN
Gevonden: Gisteren
Hotel Midtown
Vanaf€461

Istanbul, Turkije

Hotel Midtown is een 4 sterren accommodatie gelegen in Istanbul in Turkije. Reizigers beoordelen deze accommodatie gemiddeld met een 7.0. Hotel Midtown beschikt over de volgende faciliteiten: bar, restaurant, roomservice, kluisje.

BEKIJKEN
Gevonden: Gisteren
Almina Hotel
Vanaf€299

Istanbul, Turkije

Almina Hotel is een 4 sterren accommodatie gelegen in Istanbul in Turkije. Reizigers beoordelen deze accommodatie gemiddeld met een 6.3. Almina Hotel beschikt over de volgende faciliteiten: airco, bar, parkeerplaats, ontspanning, roomservice, kluisje, sauna, kleinschalig, wellness, wifi.

BEKIJKEN
Gevonden: Gisteren