Stedentrip Berlijn

Penke

Stedentrip Berlijn

Lees informatie
Vergelijk vakanties

Stedentrip Berlijn: De Ultieme Gids

Stedentrip Aanbiedingen

Bekijk 140 stedentrips naar Berlijn, Duitsland.

bekijken

Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en behoort tot de 30 meest bezochte steden ter wereld. De stad staat bekend vanwege de bijzondere historie. Tijdens de oorlog werd de stad zwaar verwoest en vervolgens langzaam weer opgebouwd. Tot 1989 verdeelde de Berlijnse Muur de stad in Oost en West-Berlijn. 

In Berlijn zijn diverse bezienswaardigheden te vinden die te maken hebben met de oorlog en de scheiding tussen Oost en West. Denk aan het Holocaust Monument, de Fernsehturm, de East Side Gallery en Checkpoint Charlie. De Duitse hoofdstad is ook vele andere bezienswaardigheden rijk, zoals het Museuminsel, Reichstag en de Brandenburger Tor. Een stedentrip of weekendje naar Berlijn is dus zeker de moeite waard. Er valt zoveel te zien dat een vakantie naar Berlijn ook een prima optie is.

Naast de bezienswaardigheden kent Berlijn een fijne sfeer. De stad leent zich uitstekend voor shoppen, lekker eten en ontspannen in een van de parken. Het nachtleven van Berlijn is beroemd en berucht.

1. Berlijn: kenmerken van de stad

Ga je een dagje, weekend of week op stedentrip naar Berlijn? De kenmerken van de hoofdstad van Duitsland vind je in onderstaande tabel. Wat er allemaal te doen is in Berlijn? In dit artikel hebben we de meeste bekende en populairste bezienswaardigheden van Berlijn voor je op een rijtje gezet.

Berlijn

BerlijnDuitsland

Jouw voorkeuren100%
Inwoners
3.600.000
Valuta
Euro
Taal
Duits
  • Prijsniveau
  • Reisperiode winter
  • Reisperiode lente
  • Reisperiode zomer
  • Reisperiode herfst
reistijd vliegtuig75 minlees gids
bekijk vakanties

Kenmerken stedentrip Berlijn

Land Duitsland
Inwonersaantal Berlijn 3,6 miljoen
Aantal internationale toeristen per jaar 5,1 miljoen
Reistijd vliegtuig (rechtstreekse vlucht) 1 uur en 15 minuten
Valuta Euro
Taal Duits
Tijdsverschil met Nederland Geen
Prijsniveau Gemiddeld
Afstand vanaf Utrecht 640 kilometer
Reistijd met de auto of trein vanaf Utrecht 6 uur en 30 minuten
Beste reisperiode Lente, zomer, herfst, winter
Klimaat Gematigd zeeklimaat / Continentaal klimaat
Activiteiten Stad, cultuur, kunst, historie, winkelen

 

2. Bezoek het indrukwekkende Reichstag

De Reichstag (Rijksdag) is een indrukwekkend gebouw van de Duitse architect Paul Wallot. Het werd gebouwd rond 1890 en is de plek waar sinds 1999 het Duitse parlement zetelt. De bijzondere architectuur met futuristische glazen koepel maken van de Reichstag een bijzondere toeristische trekpleister. Op heldere dagen kun je vanaf de Reichstag over heel Berlijn kijken.

De Reichstag is open voor bezoekers. Het is wel verstandig om je voor een bezoek online aan te melden. Dit kan enkele weken van tevoren via de site van de Bundestag. Zonder bevestiging en identificatiebewijs kom je namelijk niet binnen. Je kunt tijdens jouw bezoek bijvoorbeeld de plenaire zaal met enorme bondsadelaar bezoeken en rondlopen in de glazen koepel met een diameter van maar liefst 38 meter.

Reichstag Berlijn Duitsland

3. Populaire monumenten in Berlijn: Brandenburger Tor & Holocaust Monument

De Brandenburger Tor is een van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn. Het monument vormde vroeger de belangrijkste toegangspoort van de Duitse hoofdstad. De indrukwekkende stadspoort is gelegen aan de boulevard Unter den Linden. De poort staat symbool voor de hereniging van Duitsland na de val van de Berlijnse muur in 1989.

Brandenburger Tor Berlijn

Een ander bekend monument in Berlijn is het Holocaust Monument. Het monument is in 2005 geopend om de Joden te herdenken die vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je loopt via smalle paadjes tussen een groot aantal betonblokken. Dit moet het gevoel van een concentratiekamp uitbeelden: desoriëntatie, opgesloten zijn, geen uitweg kunnen vinden. Bij het Holocaust Monument vind je een informatiecentrum. Hier kom je meer te weten over de vervolging van de Joden in Europa. Er vinden regelmatig lezingen en tijdelijke tentoonstellingen plaats. ​

Holocaust Monument BerlijnHolocaust monument

4. De fraaie gebouwen van Berlijn: Berliner Dom, Gedächtniskirche & Slot Charlottenburg

De Berliner Dom is een imposante kerk in het centrum van Berlijn. Statig, volledig symmetrisch en afgewerkt met tal van sierlijke details. Ook binnen is de kerk een bezichtiging meer dan waard. Bekijk onder andere het indrukwekkende historische orgel en de vorstelijke crypte. Beklim de trappen en geniet van het uitzicht over de binnenstad van Berlijn. De Berliner Dom is in gebruik als kerk, museum en concertlocatie. In Berlijn vindt jaarlijks een bijzonder licht festival plaats. Tijdens dit evenement worden verschillende gebouwen in de stad op een bijzonder manier verlicht, waaronder de Berliner Dom.      

De Gedächtniskirche werd gebouwd rond 1890 ter nagedachtenis aan keizer Wilhelm I. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. Alleen de toren bleef overeind. De toren van de kerk is altijd bewaard gebleven en daaromheen werden na de oorlog nieuwe gebouwen gezet. De Gedächtniskirche is een van de vele bezienswaardigheden in Berlijn die herinneren aan de verwoestingen tijdens de oorlog.

Gedachtniskirche BerlijnGedachtniskirche

Slot Charlottenburg is een groot kasteel in de Duitse Hoofdstad. Het kasteel is een van de populairste bezienswaardigheden van Berlijn. Het werd eind 17e eeuw gebouwd als zomerverblijf voor Sophie-Charlotte, de vrouw van Koning Frederik I. Na verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog is het kasteel grondig gerestaureerd. Het kasteel is geopend voor publiek en er worden regelmatig rondleidingen gegeven. Het park rondom Slot Charlottenburg is ook de moeite van het bekijken waard.

CharlottenburgCharlottenburg

5. Een belangrijk herkenningspunt van Berlijn: de Fernsehturm

De Fernsehturm is de 365 meter hoge televisietoren van Berlijn. Oorspronkelijk was het een televisietoren van de DDR. De toren vormt het hoogste bouwwerk van Duitsland en is een populair uitzichtpunt. Vanuit de grote bol met glazen ramen kun je over heel Berlijn en de omgeving uitkijken. In die bol bevindt zich ook een restaurant waar je lekker kunt eten. Je kunt de Fernsehturm dagelijks bezoeken. In de betonnen mast bevinden zich liften die je in mum van tijd naar boven brengen. Je kunt ter plaatse tickets kopen. Op drukke dagen kan het zijn dat je niet direct naar boven mag. Om dit te voorkomen kun je ook online een ticket kopen voordat je op citytrip naar Berlijn gaat.

FemsehturmFernsehturm

6. De Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur werd in 1961 gebouwd en had een totale lengte van 160 kilometer. De muur vormde de scheiding tussen Oost en West-Berlijn. West-Berlijn werd hierdoor een enclave binnen de DDR. Naar schatting zijn zo’n 5.000 mensen van Oost naar West-Berlijn gevlucht. Bijna 200 daarvan werden bij hun vluchtpoging door Duitse grenswachters vermoord.

Het Potsdamer Platz is een van de bekendste en drukste pleinen van Berlijn. Het plein kent een bijzondere geschiedenis. Voor de Tweede Wereldoorlog was Potsdamer Platz het belangrijkste zakencentrum van Berlijn. Tijdens de oorlog liep de Berlijnse Muur midden over het plein. Potsdamer Platz is tegenwoordig een belangrijk verkeersknooppunt omringd met moderne hoogbouw. Op het plein zijn nog resten van de muur te vinden. Ook vind je resten van de Berlijnse muur aan de Bernauer Straße, in het Mauerpark, bij Checkpoint Charlie en in het documentatiecentrum Topographie des Terrors.

Checkpoint Charlie is een voormalige grensovergang post in de Friedrichstraße. De post stond precies op de overgang tussen het Amerikaanse en Russische gedeelte van Berlijn. Het was lange tijd de enige doorgang als je met de auto of bus van West naar Oost-Berlijn wilde. De originele post is vernietigd. De replica is een grote trekpleister van Berlijn.

Checkpoint Charlie Berlijn

De restanten aan de Bernauer Straße geven het meest realistische beeld van de Berlijnse Muur. De muur is hier grotendeels in originele staat gebleven. Een vrij lang gedeelte van de Berlijnse muur is de East Side Gallery. Na de val van de Berlijnse muur zijn diverse kunstenaars uitgenodigd om de muur te versieren in het thema vrijheid. Dit heeft geleid tot het langste openbare kunstwerk ter wereld met schilderingen en graffiti van meer dan 100 verschillende kunstenaars. Een must-see tijdens een citytrip naar Berlijn.

Eastside Gallery Berlijn

7. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Berlijn: Museumsinsel

In het centrum van Berlijn, aan de rivier de Spree, ligt het Museumsinsel (museum eiland). Hier vind je de mooiste musea van Berlijn. Populaire musea op het eiland zijn: Altes Museum, Bode Museum, Alte Nationalgalerie, Pergamonmuseum en het Neues Museum. De Berliner Dom ligt ook op het eiland. Het Museumsinsel is vanwege de unieke ligging en prachtige gebouwen opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

8. De parken van Berlijn: Tiergarten, Mauerpark, Tempelhof Field & Botanischer Garten

In Berlijn vind je een aantal fraaie parken om te wandelen, fietsen, hardlopen, skaten of picknicken. Je kunt tijdens jouw citytrip naar Berlijn uitstekend recreëren in bijvoorbeeld Großer Tiergarten, het Mauerpark, Tempelhofer Feld of de Botanischer Garten. Großer Tiergarten is het grootste park van Berlijn en ligt in het stadscentrum. Het vormde vroeger een koninklijk jachtgebied en is sinds het einde van de 17e eeuw een stadspark met diverse horecagelegenheden. In het park ligt ook de bekende dierentuin van Berlijn: Zoologischer Garten Berlin.

Berlijnse dierentuin

Je vindt in Großer Tiergarten prachtige paden door het groen, maar ook interessante bezienswaardigheden. Denk aan het gouden standbeeld de Siegessäule en het tentoonstellingscentrum Haus der Kulturen der Welt.

Tiergarten Berlijn

Een van de meest bijzondere parken van Berlijn is Tempelhofer Feld. Dit is een groot veld bij de oude terminal van luchthaven Tempelhof. Het vliegveld werd in 2008 gesloten en in 2010 werd het grasveld met de landingsbanen geopend als stadspark. Fiets of skate over de oude landingsbanen of ga lekker zitten op het grasveld en geniet van de schitterende zonsondergang.

Een andere bekende recreatieve hotspot Berlijn is het Mauerpark in de wijk Prenzlauer Berg. Het park is aangelegd na de val van de Berlijnse Muur. Enkele bekende evenementen in het Mauerpark zijn de vlooienmarkt, de karaoke en de zondagse festivals. De sfeer in het park is uitbundig en gezellig, zeker op zonnige dagen en zondagen.  

Vlooienmarkt Mauerpark

De Botanischer Garten is een van de oudste parken van Berlijn. Je vindt hier bijzondere tuinen en zeldzame planten. Bekende delen in het park zijn onder andere de mostuin, de grote vijver met waterplanten, de kassen met tropische en subtropische planten en het arboretum met bomen en struiken. In het Botanisches Museum leer je meer over de plantenwereld.

9. Berlijn: Uitgebreid shoppen, heerlijk eten & uitgaan

Wat is er nog meer te doen in Berlijn? Naast bijzondere bezienswaardigheden heeft Berlijn nog veel meer te bieden. Het is een sfeervolle en gezellige stad waar je uitgebreid kunt winkelen en lekker kunt eten. Daarnaast is het nachtleven van Berlijn is een waar begrip.

Tijdens een citytrip naar Berlijn kun je uitstekend winkelen. Bekende hotspots voor shoppers zijn het Winkelcentrum Alexa, de Mall of Berlin, de East Side Mall, De Hackescher Hofe, Friedrichstrasse, Berlin Boulevard en het warenhuis Kurfürstendamm (KaDeWe).

Hackesche hofeHackesche hofe​

Markthalle Neun is een bekende historische markthal in Berlijn. Je kunt hier tegenwoordig de populaire weekmarkt bezoeken. Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd. Historisch, levendig en een must-see als je langer dan een dagje in Berlijn bent. Berlijn kent allerlei restaurants. Van eenvoudige tentjes waar je curryworst kunt eten tot luxe restaurants met internationale gerechten. Voor elk budget is er wat wils. In de parken zijn diverse plekken te vinden waar je zomers buiten kunt barbecueën.

De biergarten van Berlijn zijn ook een begrip onder zowel locals als toeristen. De Berliner Prater Garten is de oude en mooiste biergarten van de stad. Liever wat hipper? Pak dan een biertje bij Krunkerkranich bovenop een parkeergarage. Als je van uitgaan houdt, dan zit je in Berlijn goed. Je kunt tijdens jouw stedentrip naar Berlijn bijvoorbeeld een filmpje pakken in de Astor Film Lounge. Een luxe en sfeervolle bioscoop met verstelbare lederen stoelen en bediening.

In de stad zijn ook een groot aantal barretjes en discotheken te vinden. De Berghain is de meest bekende club van Berlijn. Deze club is gevestigd in een oud industrieel pakhuis en een trekpleister voor fans van techno muziek. De wachtrijen zijn wel vaak zeer lang en je komt niet altijd binnen.

10. Overnachten in Berlijn: van eenvoudig hostel tot luxe hotel

Er zijn diverse accommodaties waar je kunt logeren in Berlijn. Wil je goedkoop uit zijn, dan kun je kiezen voor een hostel of eenvoudig hotel in Berlijn. Mag het lekker chic zijn? Dan is het ook mogelijk om te kiezen voor een luxe hotel met meerdere sterren. Een luxe hotel met 5 sterren in het centrum van Berlijn is bijvoorbeeld Arabel Design Apartments. Een camping buiten de stad is tijdens de zomermaanden ook een optie. Of overnacht in een gezellige bed & breakfast. Zo is er voor elk budget een accommodatie beschikbaar.  Een langere vakantie naar Berlijn is ook een prima optie.

11. Hoe bereik je de hoofdstad van Duitsland?

Op citytrip naar Berlijn? Voor een stedentrip van een dagje of lang weekend Berlijn is het vliegtuig het aangewezen vervoermiddel. Vanaf diverse Nederlandse luchthavens vlieg je in iets meer dan een uur naar de hoofdstad van Duitsland. De twee grote luchthavens in de buurt van Berlijn zijn Berlijn Schönefeld en Berlijn Tegel. Vanaf beide luchthavens ben je in ongeveer een half uur in het centrum van Berlijn om aan jouw citytrip te beginnen.  

Uiteraard kun je ook met de trein of auto naar Berlijn. De afstand van Utrecht tot Berlijn is ongeveer 640 kilometer. Eenmaal in Berlijn kun je jezelf verplaatsen met de bus, tram, trein, fiets, metro, taxi of te voet.

Fietsen in Berlijn

12. Citytrip Berlijn: Onze tips en weetjes

Hieronder delen we enkele tips en weetjes met je voor een stedentrip naar Berlijn.

  • Stevige schoenen: Draag tijdens de stedentrip stevige en comfortabele schoenen. Tijdens een dagje of weekend en zeker tijdens een week Berlijn loop je meestal heel wat af.
  • Prijsniveau: Het prijsniveau in Berlijn is prima. Voor ieder budget zijn in Berlijn zowel restaurants, winkels en accommodaties te vinden.
  • Berlin pass: Wil je meerdere bezienswaardigheden bezoeken in Berlijn? Dan kun je kiezen voor de  Berlin Pass. Met deze pas heb je toegang tot meer dan vijftig verschillende musea, monumenten, galerieën en andere bezienswaardigheden in Berlijn. Je kunt bovendien binnen de stadsgrenzen onbeperkt reizen met de metro, tram, trein en bus. Ook ontvang je een reisgids met informatie over alle bezienswaardigheden van Berlijn.
  • Beste reisperiode: Je kunt tijdens alle seizoenen een stedentrip naar Berlijn plannen. In de zomer kun je bijvoorbeeld genieten van het Internationale Bierfestival. Berlijn is een populaire bestemming tijdens de kerstdagen. Er zijn dan diverse kerstmarkten die je kunt bezoeken.  Een dagje, weekend of volle week genieten tijdens een citytrip Berlijn

13. Boek een stedentrip naar Berlijn: vergelijk reisaanbieders

Ontdek de bijzondere historie van de Duitse hoofdstad, bezoek de verschillende bezienswaardigheden, geniet van de Berlijnse keuken, shop in de vele winkeltjes en beleef het beroemde nachtleven van Berlijn. Berlijn is een ideale bestemming voor stedentrip van een dagje, een lang weekend of volle week!

Lees meer Stedentrips gidsen...


Top 3 Stedentrip Aanbieders naar Berlijn, Duitsland

Vakanties van DeJongIntra.nl in Berlijn, Duitsland
Vakanties van Suntip.nl in Berlijn, Duitsland
Vakanties van TUI.nl in Berlijn, Duitsland

Stedentrips Aanbiedingen Berlijn, Duitsland

Enjoy Berlin
Vanaf€95

Berlijn, Duitsland

Dit hotel bevindt zich dichtbij het zakelijke centrum en toeristische bezienswaardigheden. Na ongeveer 500 m bereikt u het metrostation Heidelberger Platz. Kurfürstendamm ligt slechts op ca. 3 km...

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Melia Berlin
Vanaf€133

Berlijn, Duitsland

Dit hotel ligt in het hart van de Duitse hoofdstad, direct aan de Friedrichstrasse en de rivier de Spree en op loopafstand van alle grote attracties. Het bus. en treinstation bevindt zich op...

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
RIU Plaza Berlin
Vanaf€153

Berlijn, Duitsland

Geniet in Berlijn van de vertrouwde RIU service! Denk aan heerlijke, zachte bedden, in ruime en luxe kamers met een fris interieur. Begin de dag in Berlijn goed met een uitgebreid ontbijtbuffet om van te smullen (met live cooking!). Dit viersterrenhotel combineert de hoogstaande kwaliteit en service waar de RIU resorts om bekend staan met alles wat je wenst tijdens een stedentrip, met natuurlijk een perfecte ligging in het centrum van Berlijn. Het beroemde winkelcentrum KaDeWe is op een paar minuten loopafstand. Dat wordt heerlijk shoppen & eten! Ben jij één van de gasten die voet zet in dit mooie hotel in West Berlijn?

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Citylight Berlin
Vanaf€93

Berlijn, Duitsland

Dit hotel ligt in het hart van de hoofdstad, midden in de hippe wijk Mitte. Het ligt direct tegenover het aangename park Humboldthain en biedt de gasten zo de groene long van de stad, in plaats...

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Alfa
Vanaf€104

Berlijn, Duitsland

Dit hotel bevindt zich in een rustige zijstraat, dichtbij de Tiergarten. Op slechts 50 meter afstand bevindt zich een bushalte, het dichtstbijzijnde metrostation'Turmstrasse'is ongeveer 1500...

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag

Wat zou jij verbeteren aan deze pagina?