Wintersport Frankrijk Paradiski

Wintersport Les Arcs en La Plange: De Ultieme Gids

La PLagne Frankrijk uitzicht bergen met sneeuw

Het skigebied Les Arcs vormt samen met het skigebied La Plagne het megagrote Paradiski in Frankrijk. De twee skigebieden zijn direct verbonden met de Vanoise Express. Met de Paradiski skipas kun je je uitleven op meer dan 400 pistekilometers. Paradiski is daarmee een van de grootste skigebieden ter wereld!

Les Arcs is een paradijs voor ervaren wintersporters. En La Plagne is juist ideaal voor beginners en zeer kindvriendelijk. Het skigebied Paradiski combineert zo het beste van de twee skigebieden.

Prachtige groene en blauwe afdalingen, uitdagende rode en zwarte pistes. Freeriden, winterwandelen, langlaufen. Fraaie kinderlanden, prachtige uitzichten, heerlijk eten en gezellige après-ski. Je vindt het allemaal in het skigebied Paradiski.  

De kenmerken van het skigebied Paradiski en van de individuele skigebieden Les Arcs en La Plagne zijn opgenomen in onderstaande tabellen. In de tabel vind je ook een link naar de kaart van het skigebied Paradiski met daarop zowel het skigebied La Plagne als Les Arcs.  

Kenmerken skigebied Paradiski

Hoogste punt

3200 meter

Laagste punt

1200 meter

Totaal kilometer pistes

425

Groene pistes

23 kilometer

Blauwe pistes

220 kilometer

Rode pistes

129 kilometer

Zwarte pistes

53 kilometer

Sneeuwzekerheid

Hoog – Zeer hoog

Après-ski mogelijkheden

Matig

Kindvriendelijkheid

Zeer goed

Mogelijkheden voor beginners

Zeer goed

Mogelijkheden voor gevorderden

Zeer goed

Kosten skipas Paradiski (6 dagen) in 2018

€ 305

Kosten skiles (4 dagen x 4 uur)

€ 150 – € 200

Kosten lunch op de piste

€ 5 – € 25

Beste reisperiode

December t/m maart

Pistekaarten

Pistekaarten

 

Kenmerken skigebied Les Arcs

Hoogste punt

3200 meter

Laagste punt

1200 meter

Totaal kilometer pistes

200

Groene pistes

4 kilometer

Blauwe pistes

100 kilometer

Rode pistes

70 kilometer

Zwarte pistes

26 kilometer

Dorpen

Peisey-Vallandry, Arc 2000,

Arc 1800, Arc 1950, Arc 1600,

Bourg Saint Maurice

Sneeuwzekerheid

Hoog

Après-ski mogelijkheden

Matig

Kindvriendelijkheid

Matig

Mogelijkheden voor beginners

Nauwelijks

Mogelijkheden voor gevorderden

Zeer goed

Kosten skipas Les Arcs (6 dagen) in 2018

€ 265

Beste reisperiode

December t/m maart

Reistijd vanaf vliegveld Chambéry

2 uur

Afstand tot Utrecht

Ongeveer 1120 kilometer

 

 

Kenmerken skigebied La Plagne

Hoogste punt

3167 meter

Laagste punt

1250 meter

Totaal kilometer pistes

225

Groene pistes

19 kilometer

Blauwe pistes

120 kilometer

Rode pistes

59 kilometer

Zwarte pistes

27 kilometer

Dorpen

Plagne Centre, Montchavin-Les Coches,

Champagny en Vanoise, Plagne Montalbert,

Belle Plagne, Plagne Village-Soleil,

Plagne Bellecôte, Plagne 1800,

Plagne Aime 2000

Sneeuwzekerheid

Zeer hoog

Après-ski mogelijkheden

Matig

Kindvriendelijkheid

Zeer goed

Mogelijkheden voor beginners

Zeer goed

Mogelijkheden voor gevorderden

Matig

Kosten skipas La Plagne (6 dagen) in 2017

€ 265,-

Beste reisperiode

December t/m maart

Reistijd vanaf vliegveld Chambéry

2 uur en 20 minuten

Afstand tot Utrecht

Ongeveer 1100 kilometer

 

Les Arcs, La Plagne en Paradiski skipas mogelijkheden

Paradiski Frankrijk op de kaart Google MapsLigging skigebied Paradiski (bron: Google Maps, kaartgegevens ©​2018 Google)

De skigebieden Les Arcs en La Plagne zijn direct met elkaar verbonden met de Vanoise Express. Deze gondel brengt je vanuit Peisey-Vallandry naar de pistes boven Montchavin-Les Coches en vice versa.

De Vanoise Express verbindt de skigebieden van Les Arcs en La Plagne

Je kunt voor de skigebieden Les Arcs en La Plagne een aparte skipas kopen. Houd bij de keuze van de skipas rekening met jouw ervaring. La Plagne is ideaal voor beginners en kinderen en Les Arcs is geschikter voor gevorderden. Als je nog weinig wintersportervaring hebt, is een aparte skipas prima. Je hebt dan geen groot skigebied nodig.

Heb je meer ervaring en wil je flink kilometers maken? Of vind je veel variatie in afdalingen belangrijk? Dan is de Paradiski skipas een aanrader. Je kunt de ene dag in La Plagne skiën en de andere dag nieuwe pistes ontdekken in Les Arcs.

Ga je op wintersport met een gezelschap met veel verschil in ervaring? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een accommodatie in Peisey-Vallandry of Montchavin-Les Coches. De gevorderden kunnen richting Les Arcs vertrekken en de beginners gaan naar La Plagne.

Het gebied is zeer groot. Zeker vanuit de dorpen aan de randen van de skigebieden ben je vaak lang onderweg naar de Vanoise Express. Wil je in beide skigebieden skiën of snowboarden? Dan is het slim om niet te overnachten in een dorp aan de rand, zoals Champagny en Vanoise of Plagne Montalbert.

Peisey-Vallandry, Arc 1800 en de andere dorpen in het skigebied Les Arcs

In het skigebied Les Arcs liggen diverse dorpen. Je vindt hier dorpen met authentieke bebouwing, maar ook met Franse betonbouw. De meest bekende dorpen zijn Peisey-Vallandry en Arc 1800.

Peisey-Vallandry is een verzamelnaam voor de dorpen Peisey, Nancroix, Vallandry en Plan-Peisey. De Vanoise Express komt midden in het dorp uit. Daarmee is Peisey-Vallandry de perfecte plek om te zitten als je zowel in Les Arcs als in La Plagne wilt skiën. De skiliften liggen direct naast de accommodaties.

Les Arc Frankrijk in de sneeuwHet skidorp is niet erg oud, maar voelt authentiek aan. De sfeer is goed en je vindt er chalets, kleine hotels en mooie appartementencomplexen. De afdalingen rondom het dorp Peisey-Vallandry zijn lang en breed. Bovendien is het vaak rustig op de pistes. Het is dan ook een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen.

Arc 1800 is totaal anders dan Peisey-Vallandry. In het dorp vind je vooral betonbouw. Vanuit je accommodatie sta je direct op de piste.

Er zijn vijf liften die je hoger het skigebied in brengen. Je kunt ook direct een afdaling pakken. Arc 1800 is ideaal voor wintersporters die veel en snel willen skiën en niet zoveel waarde hechten aan een sfeervolle accommodatie.

De andere dorpen in het skigebied Les Arcs zijn:

Elk dorp heeft weer andere kenmerken. Zo is Arc 1950 relatief nieuw en bijzonder sfeervol. Arc 1600 en Arc 2000 bestaan vooral uit betonbouw. Bourg Saint Maurice is wat sfeervoller en lekker goedkoop.

Plagne Bellecôte, Belle Plagne en de andere dorpen in het skigebied La Plagne

De meest bekende dorpen binnen het skigebied La Plagne zijn Belle Plagne en Plagne Bellecôte.

Belle Plagne ligt op een hoogte van ongeveer 2000 meter centraal in het skigebied van La Plagne. Met de sneeuwzekerheid zit het dus wel goed. Vanaf elke accommodatie kun je alle kanten op skiën of snowboarden. Je kunt direct een afdaling pakken, maar ook een van de liften nemen die je hoger het skigebied in brengen. Bijvoorbeeld de telecabine naar de gletsjer.

Belle Plagne is geen authentiek dorp, want de bouw is pas gestart in 1981. Toch is het erg gezellig en sfeervol. Denk aan houten chalets met natuursteen en appartementen in traditionele stijl. Na het skiën kun je in Belle Plagne ’s middags après-skiën in een van de gezellige barretjes of restaurantjes.

La Plange Frankrijk in de nacht met sneeuw

Ook Plagne Bellecôte ligt middenin het skigebied van La Plagne op een hoogte van bijna 2000 meter. Het dorp is dan ook vaak bedekt met een laag sneeuw. Je kunt vanaf jouw accommodatie meteen op de piste op. Voor een lift moet je meestal nog wel een stukje lopen.

Plagne Bellecôte is een heel ander dorp dan Belle Plagne. Je vindt hier vooral betonnen gebouwen. Verre van authentiek, maar wel praktisch en niet al te duur.

Andere dorpen in het skigebied La Plagne zijn:

Elk dorp heeft zo zijn eigen kenmerken.  

Overzicht dorpen met kenmerken

In onderstaande tabel zijn de kenmerken van elk dorp opgenomen in het skigebied Paradiski.

Dorp

Hoogte (m)

Dal

afdaling

Lift

Sneeuw

Prijs

Authentiek

dorp

Après-ski

Kinderen

Bereikbaar

Les Arcs

Peisey-Vallandry

1600

+

+

+

+/-

+

-

+

+/-

Arc 2000

2000

+

+

+

-

-

-

-

-

Arc 1800

1800

+

+

+

+/-

-

+

+/-

+/-

Arc 1950

1950

+

+

+

-

+

+/-

+

-

Arc 1600

1600

+

+

+

+/-

-

-

+/-

+/-

Bourg Saint Maurice

815

-

+

+/-

+

+/-

-

-

+

La Plagne

Plagne Centre

1970

+

+

+

+

-

+/-

+/-

+/-

Montchavin-Les Coches

1250

+

+

+

+

+

-

+/-

+/-

Champagny en Vanoise

1250

+

+

+

+/-

+

-

+/-

+/-

Plagne Montalbert

1350

+

+

+

+/-

+

+/-

+/-

+/-

Belle Plagne

2050

+

+

+

+/-

+

+/-

++

+/-

Plagne Village-Soleil

2050

+

+

+

+/-

+/-

-

++

+/-

Plagne Bellecôte

1930

+

+

+

+

-

+/-

-

+/-

Plagne 1800

1800

+

+

+

+

+

+/-

++

+/-

Plagne Aime 2000

2000

+

+

+

+

-

-

-

+/-

Wintersport in het skigebied Paradiski

La Plagne is een gevarieerd skigebied rond de Roche de Mio en de Bellecôte gletsjer. In Les Arcs vormt de Aiguille Rouge de belangrijkste gletsjer met een top op meer dan 3000 meter. In het hooggebergte geniet je van brede pistes met prachtige weidse uitzichten. Daal je af naar een van de dorpen, dan glijd je heerlijk tussen de bomen en alpenweiden naar beneden.

Het skigebied La Plagne is ideaal voor beginners. Meer dan de helft van de pistes zijn groen en blauw. Ook de rode pistes zijn vaak vrij gemakkelijk. Les Arcs is daarentegen een stuk uitdagender. Zelfs de blauwe pistes zijn behoorlijk stijl. Kortom, voor echte beginners is Les Arcs meestal iets te pittig.​​Les Arc Frankrijk uitzicht bergen met sneeuw

In La Plagne vind je weinig steile en uitdagende pistes. Hierdoor heb je het als gevorderde vaak al snel gezien. Wel zijn de pistes op de Bellecôte gletsjer vrij pittig en absoluut aanraders voor goede skiërs en snowboarders. Het uitzicht van boven is ook zeer de moeite waard.

Les Arcs heeft voor gevorderden veel meer te bieden als het gaat om pistes. Je vindt hier veel steile en uitdagende afdalingen. De zwarte piste vanaf de Aiguille Rouge is bijvoorbeeld erg fraai. Net als de Ecureuils richting Peisey-Vallandry na heftige sneeuwval. Je kunt hier heerlijk en veilig genieten van de poedersneeuw.

Voor freeriden zit je in Les Arcs wel goed. Er zijn hier veel open velden en leuke bospaadjes voor een uitstekende off-piste ervaring. Ook La Plagne is een geweldig off-piste gebied. La Plagne behoort zelfs tot de beste freeridespots van Europa. Ga wel altijd met een gids op pad voor jouw eigen veiligheid.

Freeriden kan uitstekend in La Plagne

La Plagne kent diverse vlakke stukken waar je met jouw snowboard moet lopen of op jouw ski’s moet prikken. Die vlakke stukken vind je in Les Arcs nauwelijks.  

De aparte skigebieden van La Plagne en Les Arcs zijn al uitstekend geschikt voor lange tochten. En met de komst van de Vanoise Express en de Paradiski skipas kun je helemaal geweldig tochten maken. Om van de ene kant van het Paradiski skigebied naar de andere kant komen en weer terug? Dat is echt wel een uitdaging. Lukt het jou?

Naast skiën en snowboarden kun je in het skigebied Paradiski ook uitstekend langlaufen, rodelen en winterwandelen. Nachtskiën in Arc 1800 is ook leuk!

Nachtskiën op de verlichte piste bij Arc 1800

Op wintersport met de kinderen naar Paradiski

La Plagne is zeer kindvriendelijk. Je vindt hier veel eenvoudige pistes en liften waar je gemakkelijk kunt instappen. Vrijwel elk dorp beschikt over een kinderland en andere faciliteiten voor de kleinsten. Bovendien stap je vanuit veel accommodaties zo de piste op. Oudere kinderen kunnen prima zelfstandig het skigebied verkennen.

Vooral de dorpen Belle Plagne, Plagne Village-Soleil en Plagne 1800 zijn zeer kindvriendelijk. De dorpen Plagne Bellecôte en Plagne Aime 2000 zijn het minst geschikt voor kinderen.

La Plange Frankrijk bergen met sneeuwUitzicht bergen in La Plange

Les Arcs is een nogal pittig skigebied en minder kindvriendelijk dan La Plagne. Peisey-Vallandry is daarentegen een echt familiedorp met een kinderland en diverse mooie oefenpistes voor kinderen. Ook veel accommodaties in het dorp zijn gericht op families met kinderen. Arc 1950 staat tevens bekend als een kindvriendelijk dorp.

Arc 1800 is redelijk geschikt voor kinderen door de lage ligging. Wel is het hier vaak vrij druk. Met kinderen kun je beter niet naar Arc 2000 of Bourg Saint Maurice. Zelfstandig op avontuur in het skigebied Les Arcs is niet echt een goede optie voor kinderen.

De sneeuwzekerheid in de skigebieden Les Arcs en La Plagne

De skigebieden Les Arcs en La Plagne liggen beiden zeer hoog. De hoogste toppen reiken tot boven de 3000 meter, er zijn meerdere gletsjers en zo’n 70 % van de pistes liggen boven de 2000 meter. Het zal je dan ook niet verbazen dat Paradiski erg sneeuwzeker is. In de lagere delen van het gebied worden sneeuwkanonnen ingezet wanneer dat nodig is.

Door de gunstige ligging is de sneeuwkwaliteit in Les Arcs vaak iets beter dan in La Plagne. De dorpen in Les Arcs en La Plagne liggen op flinke hoogte en zijn regelmatig voorzien van een witte deken.

Je kunt in dit skigebied het beste terecht tussen half december en half maart. Dan is de sneeuwkwaliteit optimaal. Echter ook eerder en later in het seizoen kun je nog prima skiën of snowboarden in Les Arcs en La Plagne.

Après-ski mogelijkheden in skigebied Paradiski  

Het skigebied Paradiski staat niet bekend vanwege de vele après-ski mogelijkheden. Zeker in La Plagne is het karig op après-ski gebied. Les Arcs kent wat meer après-ski.

De après-ski in Plagne Centre, Plagne Montalbert, Belle Plagne, Plagne Bellecôte en Plagne 1800 bestaat uit gezellig ergens wat drinken aan het einde van de dag. Echt los gaat het niet in La Plagne. In de avonden is het overal rustig. De andere dorpen in La Plagne kennen helemaal geen après-ski.

In Les Arcs kun je voor après-ski het beste terecht in Arc 1800 en Arc 1950. In de andere dorpen in Les Arcs vind je vrijwel geen après-ski. In Arc 1950 kan het best gezellig worden. Reken niet op een hossende menigte of meezingers. De après-ski komt neer op gezellig wat drinken in een winterse sfeer.

Arc 1800 is veruit het gezelligste dorp als het gaat om après-ski. Leuke en gezellige barretjes en een vrolijke en feestelijke sfeer. Het is niet super bruisend zoals in Val Thorens of Oostenrijk. Toch kun je je in Arc 18000 ’s middags en ’s avonds prima vermaken. Bijvoorbeeld in het Ambiente Café.

Ski- en snowboardlessen in skigebied Paradiski

Wil je graag beter leren skiën of snowboarden in La Plagne of Les Arcs? In het skigebied Paradiski vind je verschillende skischolen waar je lessen kunt boeken. Eventueel kan dit ook al in Nederland. Dan weet je zeker dat er een plekje voor je is.

De skischolen bieden groepslessen en privélessen voor kinderen en volwassenen. De prijzen variëren per skischool en per dorp. Reken voor een groepsles op een bedrag tussen 150 en 200 euro voor 4 lesdagen van 4 uur. Dit tarief geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Privélessen zijn een stuk duurder (>200 euro voor 4 lesuren).

Lunchen op de Franse pistes

Op de pistes in het skigebied Paradiski kun je goed eten en drinken. De meeste restaurants zijn gezellig en de maaltijden prima. Je vindt in het gebied kleine eettentjes, maar zeker ook grote restaurants waar je flink kunt bunkeren.

CrepesBestel een eenvoudige croque-monsieur of tartiflette, ga gezellig uitgebreid kaasfonduen of kies voor een zoete crêpe of tarte tartin. Het kan allemaal op de Franse pistes. De prijzen variëren sterk tussen normaal en soms veel te hoog. Zeker drankjes zijn niet goedkoop. Reken voor een lunch op de piste tussen de 5 en 25 euro per persoon.  

Voor een chique lunch kun je uitstekend terecht in Le Savoy in Arc 2000. In La Plagne is het traditionele bergrestaurant Le Forperet in Plagne Montalbert bijvoorbeeld een aanrader.

Accommodaties, prijsniveau en drukte

Appartementen, chalets, hotels. Er zijn diverse accommodaties te vinden in Les Arcs en La Plagne. De stijl verschilt wel behoorlijk. Van strakke betonbouw tot sfeervolle chalets en hotels en appartementencomplexen in traditionele stijl. Aan de verschillende accommodaties hangen verschillende prijskaartjes. De meeste dorpen liggen direct aan de pistes.   

In Belle Plagne kun je overnachten in een modern chalet of mooi appartement. Peisey-Vallandry kent mooie chalets, net als kleine hotels en fraaie appartementencomplexen. Andere sfeervolle dorpen zijn Champagny en Vanoise en Plagne Village Soleil.

Andere dorpjes, zoals Plagne Centre, Plagne Bellecôte, Plagne Aime 2000, Arc 1600, Arc 1800 en Arc 2000 bestaan voornamelijk uit betonbouw.

Paradiski is zeker geen budgetbestemming. De individuele skipassen en de Paradiski skipas zijn behoorlijk aan de prijs. Daar krijg je dan wel veel goede wintersportmogelijkheden voor terug. En een goede sneeuwzekerheid. Je kunt wel vaak prima pakketreizen met korting vinden. De prijzen voor het eten zijn gemiddeld tot hoog.

Ook voor veel accommodaties moet je vaak wat dieper in de buidel tasten dan in andere Franse wintersportgebieden. Vooral in Arc 2000, Belle Plagne en Arc 1950 is een chalet, appartement of hotelkamer behoorlijk aan de prijs. In Bourg Saint-Maurice vind je de meeste accomodaties.

De goedkoopste opties zijn:

De overige dorpen zitten hier wat betreft prijs tussenin.

Het kan erg druk kan zijn in Paradiski. In de verschillende dorpen zijn meer dan 100.000 slaapplaatsen te boeken. De liften zijn modern en de wachttijden vallen over het algemeen mee. Wel is het op sommige pistes dringen geblazen. Zeker tijdens vakantieperiodes.

Handig: met behulp van allerlei apps wordt je op de hoogte gehouden van de knelpunten. Hierdoor kun je de drukte zo veel mogelijk vermijden.

Bereikbaarheid van Les Arcs en La Plagne

Route Albertville naar Aime Frankrijk google mapsBron: Google Maps, kaartgegevens ©​2018 Google.

Om het skigebied van La Plagne te bereiken rijd je via de snelweg tot Albertville. Daarna pak je de Route National tot Aime en volg je de borden tot jouw bestemming. De meeste dorpen zijn prima te bereiken. Naar sommige dorpjes, zoals Peisey-Vallandry, Arc 2000 en Arc 1950, moet je een klim maken via een bergweg.

Zoals je op de kaart kunt zien ligt een ander populair skigebied vlakbij: Tignis Val-d'isere.

In de winter kan het flink sneeuwen in Frankrijk. Winterbanden en sneeuwkettingen zijn daarom een must. Let ook op dat het op wisseldagen en tijdens vakantieperiodes druk kan zijn op de weg. Zeker na hevige sneeuwval.

Je kunt ook met de trein of per vliegtuig op wintersport naar Paradiski. Met de Thalys en een aansluitende bus-transfer ben je binnen 10 uur op de plaats van bestemming. Bekijk de reismogelijkheden via de site van NS Internationaal. Vliegen kan op Chambéry. Je bent dan nog wel zeker 2 uur onderweg met de taxi naar het skigebied.

Een wintersport boeken naar Frankrijk: enkele aandachtspunten

  • Wacht niet te lang met boeken. Les Arcs en La Plagne zijn populaire skigebieden en de accommodaties zitten snel vol. Zeker tijdens vakantieperiodes.
  • Wintersporten is niet geheel zonder risico’s. Regel daarom een goede reisverzekering.
  • Er zijn reisorganisaties, zoals TUI, waarbij de skipas inbegrepen is bij de prijs. Het is verstandig om hierop te letten. De skipas is namelijk best duur. Let ook op dat bij veel pakketreizen alleen de skipas van het deelgebied waar je geboekt hebt inbegrepen is.
  • Bedenk wat je wilt qua accommodatie. Wat wil je uitgeven aan de skivakantie? Zoek je graag de rust op of houd je wel van après-ski. Lekker op een eigen hotelkamer of met de hele familie in een appartement. Wil je vooral in Les Arcs of La Plagne skiën of maak je graag gebruik van de mogelijkheden van de overkoepelende Paradiski skipas?
  • Ga je op wintersport naar Paradiski in Frankrijk? Neem dan het volgende in ieder geval mee: skipak, skibril, handschoenen, skipully’s, thermo-ondergoed, helm, zonnebril, skisokken of snowboardsokken, ski’s, skistokken en skischoenen of een snowboard en snowboardschoenen & stevige wandelschoenen of sneeuwschoenen.
  • Ski’s, stokken, skischoenen, een snowboard en snowboardschoenen kun je in vrijwel alle dorpen huren en hoef je dus niet zelf aan te schaffen. De huurprijs bedraagt ongeveer 100 tot 150 euro per week per persoon.

Boek jouw wintersportvakantie naar Paradiski

Wintersport in het Paradiski staat voor genieten in een groot, gevarieerd en sneeuwzeker skigebied. Er is hier voor zowel kinderen, beginners als gevorderden van alles te beleven. Houd je van wintersport in Frankrijk, dan moet je dit skigebied echt een keer bezoeken.

Ook in de zomer is het trouwens een fraai gebied. Er zijn diverse stoeltjesliften open in de zomerperiode om je naar een bergtop te brengen.

Wat zou jij verbeteren aan deze pagina?