Verre Reis Zanzibar

Verre reis Zanzibar: De Ultieme Gids

Verre Reis Aanbiedingen

Bekijk 67 verre reizen naar Zanzibar, Tanzania.

bekijken

Zanzibar uitzicht accomodaties strand

Diamonds Mapenzi Beach
Vanaf€1.736

Diamonds Mapenzi Beach

Het eiland Zanzibar voor de kust van Tanzania (Afrika) biedt een combinatie van cultuur, natuur en strand. Het altijd warme klimaat zorgt voor een aangename temperatuur tijdens je vakantie. En doordat er bijna geen tijdsverschil met Nederland is, heb je geen last van een jetlag. 

1. Kenmerken Zanzibar

Zanzibar wordt ook wel Unguja genoemd. Hier kom je een mix van invloeden tegen van de culturen van bijvoorbeeld de Arabieren, Portugezen en Engelsen. En je kunt er terecht voor een heerlijke strandvakantie aan de ruim 300 kilometer lange kustlijn.

Kenmerken vakantie Zanzibar

Land Zanzibar
Werelddeel Afrika
Klimaat Tropisch 
Inwonersaantal  1.3 miljoen
Aantal internationale toeristen per jaar 100.000
Reistijd vliegtuig (rechtstreekse vlucht) 9 uur
Valuta Tanzanian Shilling
Taal Swahili en Engels
Tijdsverschil met Nederland 2 uur (zomertijd 1 uur)
Prijsniveau Gemiddeld 
Beste reisperiode Zomer
Activiteiten Strand , natuur,
Soort reis Geschikt voor alleenreizers, stellen en gezinnen
Visum nodig Ja
Inenten Gele koorts, DTP, Hepatitis A, Malaria

 

2. Tips voor een vakantie naar Zanzibar

Als je op vakantie gaat naar Zanzibar is het handig om een aantal zaken vooraf te weten. Graag zetten we handige weetjes voor je op een rijtje.  

 • Homoseksualiteit is verboden en strafbaar op Zanzibar, ook voor buitenlanders. Wees hierop voorbereid.
 • 98% van de inwoners zijn moslims. Pas in openbare gelegenheid je kleding hierop aan.
 • Bedek je schouders en draag een rok of korte broek tot op of over de knie.
 • Op vrijdag zullen winkels veelal gesloten zijn. 
 • Doordat Zanzibar niet ver van de evenaar af ligt, staat de zon dichterbij dan je waarschijnlijk gewend bent. Smeer je dus regelmatig in met een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. 
 • Op Zanzibar gebruiken ze voornamelijk Engelse drie punt stopcontacten. Vergeet dus niet om een verloopstekkers mee te nemen
 • De officiële munteenheid is de Tanzanian Shilling. Je zult er op veel plekken ook met de Amerikaanse Dollar kunnen betalen.
 • Je kunt op het eiland eigenlijk geen pinautomaat vinden waar je met een Europese pas kunt pinnen. Je kunt hiervoor binnen in een bank terecht. In hotels en bij excursie bedrijven kun je vaak met een creditcard betalen. 
 • Het is normaal om een fooi te geven. Ook aan mensen die je bijvoorbeeld op straat helpen als je de weg vraagt. 
 • In Zanzibar doen ze niet aan zomer- en wintertijd. In de zomer is het er een uur later dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 2 uur. 
 • Een traditioneel gerecht is pilaurijst. De Arabieren hebben dit geïntroduceerd en de lokale bevolking heeft het een Afrikaans tintje gegeven.
 • Het water uit de kraan kun je niet drinken.

3. Vervoer op en naar Zanzibar 

Zanzibar vervoer weg

Melia Zanzibar.
Vanaf€1.830

Melia Zanzibar

Op Zanzibar vind je het vliegveld op ongeveer 25 kilometer van Zanzibar stad. Het vliegveld, Abeid Amani Karume International Airport, beschikt maar over 1 landings- en startbaan. Helaas gaan er normaal gesproken geen rechtstreekse vluchten hierheen. In sommige perioden van het jaar biedt TUI als enige aanbieder rechtstreekse vluchten aan. Als je dit geluk van een rechtstreekse vlucht niet hebt, moet je met een tussenstop reizen. Er wordt vaak een tussenstop gemaakt om te tanken en om voor een betere bezettingsgraad in het vliegtuig te zorgen. Vanuit Nederland maak je een tussenstop in bijvoorbeeld Düsseldorf, Nairobi of Dubai. Dit zorgt ervoor dat de totale reistijd langer is dan wanneer je wel een directe vlucht kunt nemen. 

Sultan Sands
Vanaf€1.746

Sultan Sands

Houd er rekening mee dat het vliegveld op Zanzibar beperkte faciliteiten biedt. Zorg ook dat je ruim voordat je vertrekt aanwezig bent. Het kan er erg druk zijn en zo heb je voldoende tijd om bij de gate te komen. Het vliegveld zelf krijgt middelmatige recensies en de officiele website is op moment van schrijven (feb. 2020) niet bereikbaar. Verwacht er dus niet teveel van.

Gold Zanzibar Beach House & Spa
Vanaf€1.831

Gold Zanzibar Beach House & Spa

Eenmaal op het eiland kun je het beste rondreizen met taxi’s of een georganiseerde bustour. Om er zeker van te zijn dat je met een betrouwbare taxi reist, kun je deze bij jouw hotel of bijvoorbeeld reisleiding boeken. Als je zelf een taxi aanhoudt, moet je erop letten dat deze een sticker met ´Taxi of private hire licensed to carry passengers` op de zijkant heeft. 

Sultan Sands
Vanaf€1.746

Sultan Sands

Het wordt over het algemeen afgeraden om zelf te rijden. En het openbaar vervoer is normaal gesproken erg oncomfortabel en niet veilig. Je zult op het eiland Dalla Dalla busjes zien rondrijden. Deze worden vaak volgestopt met mensen. Aan toeristen wordt het afgeraden deze te gebruiken gezien de veiligheid. Je kunt eventueel fietsen huren als de hitte je niet belemmert om actief te zijn. Houd er dan wel rekening mee dat het verkeer chaotisch is. En dat er links gereden wordt. 

4. Zanzibar: visum is verplicht

Je hebt een visum nodig om Zanzibar te kunnen bezoeken. Het makkelijkst is om dit vooraf aan te vragen. Normaal gesproken ontvang je met 2 dagen het visum. Let op dat je paspoort nog minstens 6  maanden geldig moet zijn bij aankomst in Zanzibar. De kosten voor het aanvragen van het visum liggen rond de €50. Je kunt ook op het vliegveld van Zanzibar zelf een visum kopen. Je ontvangt hiervoor een formulier in het vliegveld. Je geeft dit af samen met een ander formulier wat je op het vliegveld zelf vindt. Om het land te verlaten moet je ook een formulier aan de douane geven. Dit kun je ter plekke op het vliegveld pakken of je krijgt het via je reisleiding.  

5. Aan te raden inentingen Zanzibar

Malariamug prikt op de huid

BlueBay Beach Resort & Spa
Vanaf€1.818

BlueBay Beach Resort & Spa

Voordat je op vakantie gaat naar Zanzibar, heb je mogelijk een aantal inentingen nodig. Zo is, als je uit een hoogrisico land voor gele koorts komt, een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Verder worden inentingen tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitus A (besmettelijke geelzucht) aangeraden. 

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan je nog een aantal inentingen aangeraden worden. Neem tijdig, uiterlijk 4 tot 6 weken voor vertrek, contact op met een GGD bij jou in de buurt. Je kunt tijdens een persoonlijke afspraak je geschiedenis m.b.t. ziekten en de reisplanning doornemen. Op basis daarvan zal je een advies ontvangen over de benodigde vaccinaties. Normaal gesproken zijn de meest gangbare inentingen op voorraad. Deze kunnen dan gelijk gezet worden. Voor bijvoorbeeld Malaria tabletten zul je een recept meekrijgen. 

Indigo Beach Zanzibar.
Vanaf€1.092

Indigo Beach Zanzibar

De kosten voor een bezoek aan de GGD en het laten plaatsen van de vaccinaties bestaat uit diverse onderdelen. Zo worden er consultkosten in rekening gebracht (rond de €22). Hierbij zitten de kosten voor jouw vaccinatieboekje inbegrepen. Verder heb je natuurlijk de kosten voor de vaccinaties. De vaccinatie voor gele koorts kost ongeveer €39. Een inenting tegen DTP ligt rond de €25 en voor Hepetitus A betaal je gemiddeld €55. De kosten zijn afhankelijk van de plaats waar je woont en wisselen per GGD. 

Kijk ook in je ziektekostenpolis wat er door jouw verzekeraar vergoed wordt voor de inentingen. 
Let op dat de medische voorzieningen op het eiland niet goed zijn. Mocht je onverhoopt iets overkomen, dan zul je in de meeste gevallen naar het vasteland van Nairobi of Tanzania worden gebracht. Kijk ook of de reisverzekering die je afsluit kosten in Zanzibar dekt. Anders zul je deze ter plekke moeten afrekenen. 

6. Veiligheid op Zanzibar

Zanzibar is een relatief veilige plek om naar toe te gaan. Op het eiland komt bijna geen criminaliteit voor en normaal gesproken voelen toeristen zich hier erg veilig. Wel is het altijd goed om het reisadvies van de Rijksoverheid te bekijken voordat je op reis gaat. Wees altijd alert op openbare plaatsen voor een verhoogde terroristische dreiging op Zanzibar. Volg bijvoorbeeld het lokale nieuws. Ook in je accommodatie kunnen ze je vast meer informatie geven over de huidige situatie voor toeristen. En pas op voor gewelddadige berovingen en overvallen. Vanuit bijvoorbeeld rijdende auto’s worden hand- en schoudertassen wel eens beroofd. 

7. Beste reisperiode Zanzibar

Zanzibar strand uitzicht

Gold Zanzibar Beach House & Spa
Vanaf€1.831

Gold Zanzibar Beach House & Spa

De beste maanden om Zanzibar te bezoeken zijn februari, juli, augustus en september. Zanzibar heeft namelijk twee moesson seizoenen. De eerste loopt van maart tot en met begin juni. En een tweede tussen oktober en januari. In deze periode is de kans op meer neerslag hoger dan in de andere maanden. April, mei en november zijn trouwens de natste maanden op Zanzibar. Tijdens het moessonseizoen regent het gelukkig niet de hele dag. Je zult merken dat er vooral aan het begin of eind van de dag een stevige bui valt. De rest van de dag is dan vaak droog. Het enige is dat de lucht vaak vol zal zijn met donkere wolken. Op het heetst van de dag bieden ze je bescherming tegen de zon, maar je hoopt dan natuurlijk dat de regen niet ineens losbarst.  

Melia Zanzibar.
Vanaf€1.830

Melia Zanzibar

De zon laat zich het hele jaar door redelijk veel zien, ook in de natste maanden. De minimum temperatuur is 28 graden Celsius. Dit geldt voor het hele jaar. Houd er wel rekening mee dat tijdens de moesson periodes de luchtvochtigheid flink oploopt. Het kan dan erg benauwd zijn. Vooral in de maanden april en mei zul je dit goed kunnen merken. Je hoeft in Zanzibar niet bang te zijn om in een koude zee te stappen. Het hele jaar door is het zeewater van de Indische Oceaan minimaal 25 graden Celsius. En in de maanden maart en april loopt dit zelfs op tot zo’n 30 graden Celsius. 

8. De meest populaire bezienswaardigheden op Zanzibar

Melia Zanzibar.
Vanaf€1.830

Melia Zanzibar

Er zijn op het eiland allerlei bijzondere plekken om te bezoeken. En uitstapjes om te maken. Graag zetten we 11 bezienswaardigheden voor je op een rijtje die je zeker niet mag missen.  De stranden van Zanzibar, die tot de mooiste van de wereld behoren, ontbreken natuurlijk niet het overzicht. 

8.1. Stone town

Stonetown Zanzibar

Melia Zanzibar.
Vanaf€1.830

Melia Zanzibar

Stone Town vind je in Zanzibar-stad in het westen van het eiland. Het is het oude centrum dat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Je kunt hier de geschiedenis van Zanzibar met eigen ogen aanschouwen. De vele invloeden van over de wereld komen hier samen. Wist je trouwens dat de stad haar naam heeft gekregen vanwege de vele gebouwen van kalksteen? De omliggende koraalriffen boden deze grondstof voor de wit met rode gebouwen. 

Je kunt in Stone Town door een wirwar van kleine straatjes en steegjes wandelen, terwijl je geniet van de bazaars, ambachtswinkeltjes en moskeeën. Op de markt snuif je de geuren van de lokale specerijen op. Je komt in deze smalle straatjes trouwens geen auto´s tegen. Je moet alleen opletten voor fietsers en brommers. Verder kun je diverse musea en kathedralen waaronder de Sint-Jozefskathedraal bezoeken. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is ´Het Paleis van de Sultan´. In dit paleis uit de negentiende eeuw is nu een museum gehuisvestigd. Vanaf de balkons heb je een prachtig uitzicht.  

8.2. Palace of Wonders

Het grootste en hoogste gebouw in Stone Town is ´Palace of Wonders´ uit 1883. Het paleis kreeg de bijnaam ´House of wonders´ omdat het het eerste gebouw met elektriciteit en ook nog een lift was. Het is één van de zes paleizen die door de tweede sultan van Zanzibar is gebouwd. Tegenwoordig vind je het ´Museum of history and Culture of Zanzibar´ in het paleis. 

8.3. Forodhani market

Melia Zanzibar.
Vanaf€1.830

Melia Zanzibar

De Forodhani gardens in Stone Town heeft twee gezichten. Overdag is het een tuin waar je rustig op een bankje kunt zitten om bijvoorbeeld een boek te lezen. ´s Avonds komt het echter tot leven met een ´food market´. Locals en toeristen komen hier samen om te genieten van een groot aanbod ´sea food´ en vlees op barbeques. 

Geniet van de lokale gerchten zoals Urojo (soep met aardappelballetjes), pilau (kruidige rijst) en chipsi mayai (een omelette met patatjes). En dat samen met een vers geperste suikerbietensap met limoen. Hoe weet je nu waar je moet zijn? Kijk naar welk standje de lokale bevolking gaat. Daar waar de langste rij met locals staat, is het eten waarschijnlijk een aanrader. Natuurlijk is het ook goed om te kijken hoe het eten bereid wordt, of dit hygiënisch is.

Penke Goed om te weten: Het is verboden om alcohol in het park te drinken.

 

8.4. Prison Island

Melia Zanzibar.
Vanaf€1.830

Melia Zanzibar

In het westen, voor de kust van Zanzibar, ligt Prison Island. In ongeveer een half uurtje vaar je vanuit Stone Town hierheen. Op het eiland lieten de Portugezen een gevangenis bouwen, wat nu dient als restaurant. De gevangenis is echter nooit is gebruik geweest. De portugezen vonden het eiland namelijk te mooi om als gevangenis te gebruiken. Het eiland is nu vooral bekend om de schildpadden die er wonen. Sommigen zijn al zo'n 200 jaar oud. De leeftijd staat namelijk op hun rug geschreven.

8.5. Paje voor watersporten 

Reef & Beach Resort
Vanaf€1.252

Reef & Beach Resort

In het Zuidoosten van Zanzibar vind je het paradijs voor kite board liefhebbers: Paje. Hier waait eigenlijk het hele jaar door een constante landinwaartse wind. Het kilometerslange witte strand zorgt voor een aangename omgeving. Ook als je nog niet kunt kitesurfen, kun je terecht in Paje. Er zijn namelijk volop mogelijkheden om het te leren. 

8.6. Jozani Forest

In het midden van het eiland ligt het Jozani Chwaka Bay National Park. Dit is het enige nationale park van het eiland. Je kunt hier eindeloos door de jungle wandelen. En kijk of je de rode franjeaap (ook wel de Zanzibar franjeaap genoemd) kunt spotten. Dit dier leeft namelijk alleen in deze streek. 

8.7. Nungwi

Diamonds Mapenzi Beach
Vanaf€1.736

Diamonds Mapenzi Beach

Zanzibar is uitstekend geschikt om een heerlijke strandvakantie te vieren. Hiervoor kun je onder andere naar Nungwi gaan. Dit plaatsje vind je in het noordelijkste puntje van het eiland. En het strand wordt als één van de mooiste van het eiland beschouwd. Je kunt er heerlijk in de zee zwemmen als je even wilt afkoelen. In het dorpje zelf geniet je van het lokale leven als je bijvoorbeeld tussen de lokale winkeltjes en inwoners doorloopt. Nungwi is verder een perfecte uitvalsbasis om diverse dagtrips in de omgeving te gaan maken.

 

8.8. Mnarani Aquarium

Zeeschildpadden zijn beschermd op Zanzibar. En voor schildpadden die bijvoorbeeld verstrikt zijn geraakt in vissersnetten is er een schildpaddenopvang. Je vindt het Mnarani Aquarium in het noorden van Nungwi. Tegenwoordig worden ook baby schildpadden die hun moeder zijn kwijtgeraakt hier opgevangen. Er zijn verschillende lagoons en zwembaden waar de schildpadden worden opgevangen. 

BlueBay Beach Resort & Spa
Vanaf€1.818

BlueBay Beach Resort & Spa

Daarnaast heeft het centrum een recycling project ´trash to treasures´ opgezet. In Zanzibar is geen afvalverwerkingssysteem opgezet. Dit project wil de lokale bevolking bewust maken van het afvalprobleem. En ondersteunt ze om de materialen te recyclen in nuttige alledaagse objecten. 

8.9. Op excursie naar Mnemba

Gold Zanzibar Beach House & Spa
Vanaf€1.831

Gold Zanzibar Beach House & Spa

Rondom Zanzibar liggen vele kleine eilandjes. Eén daarvan is Mnemba, in het noordoosten. Het eiland is trouwens onbewoond, er zijn alleen hutjes voor toeristen om te overnachten te vinden. Vanaf Nungwi worden er dagtrips per boot aangeboden naar dit eilandje. Als je op zoek bent naar een tropisch strand en een fantastische onderwaterwereld om te ontdekken, moet je zeker dit eilandje bezoeken. De koraalriffen hier zijn zeker een snorkeltocht of duiktrip waard. En worden vaak als de mooiste van Zanzibar betiteld. 

8.10. Bezoek een plantage

Zuri Zanzibar.
Vanaf€2.430

Zuri Zanzibar

Zanzibar wordt ook wel ´Spice Island´ genoemd. Er zijn vele plantages op het eiland en de specerijen zijn één van de belangrijkste bronnen van bestaan. Kruidnagel, vanille, kurkuma, gember, nootmuskaat en peper zijn maar een voorbeeld van de kruiden die hier vandaan komen. Vanuit Nungwi kun je makkelijk een bezoek aan een kruidenplantage boeken. Tijdens een spice tour ga je op bezoek bij een plantage in het binnenland. En leer je waar de kruiden vandaan komen. Vergeet natuurlijk niet wat mee naar huis te nemen om mee te kunnen koken. 

8.11. De stranden van Kendwa en Matemwe

Indigo Beach Zanzibar
Vanaf€1.055

Indigo Beach Zanzibar

Als je op zoek bent naar hagelwitte stranden en een blauwe zee, ben je in het plaatsje Kendwa aan het juiste adres. Het ligt vlak onder Nungwi en het is er een stuk rustiger. Een ander rustig strand is dat van Matemwe, zo’n 25 kilometer ten zuiden van Nungwi. Vanaf het strand hier kun je heerlijk gaan snorkelen en duiken. Ga hier vooral niet te snel weg. Tijdens het wisselen van het getij zul je namelijk het landschap geheel zien veranderen. Als het eb is, kun je tijdens een wandeling genieten van het koraal en de schelpen. 

Als je op zoek bent naar bounty stranden, prachtige onderwater taferelen en een mix aan culturen, ben je op Zanzibar aan het juiste adres. Met een heerlijke temperatuur het hele jaar door, kun je hier fijn genieten. 

9. Boek een reis naar Zanzibar: vergelijk aanbieders en accommodaties

Lees meer Verre Reizen gidsen...


Top 3 Verre Reis Aanbieders naar Zanzibar, Tanzania

Vakanties van De Vakantiediscounter in Zanzibar, Tanzania
Vakanties van Travel Store in Zanzibar, Tanzania
Vakanties van TUI.nl in Zanzibar, Tanzania

Verre Reizen Aanbiedingen Zanzibar, Tanzania

Filao Beach Zanzibar
Vanaf€1.059

Chwaka, Tanzania

Filao Beach Zanzibar **** Zanzibar - Zanzibar - Chwaka Direct aan privéstrand Tropische tuin met zwembad Ruime kamers Verblijf op basis van logies en ontbijt Ook half- en volpension en All Inclusive

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Reef & Beach Resort
Vanaf€1.252

Jambiani, Tanzania

Bij Reef & Beach Resort is alles aanwezig voor een zorgeloze vakantie. Het is geen luxe resort, maar wel gezellig. De eenvoudige kamers zijn schoon en goed onderhouden. De Jetty bar vind je aan het eind van de houten steiger, boven zee. Hier geniet je met een verfrissend drankje van de Indische Oceaan. Fijn, All Inclusive.

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Zuri Zanzibar.
Vanaf€2.430

Kendwa, Tanzania

Liggin Idyllisch, op een heuvel, aan zeeAfstand (ca.): tot de luchthaven Abeid Amani Karume (ZNZ): 65 kmFaciliteiten: Kenmerken: charmant, exclusief, gastvrij, modernAantal...

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Melia Zanzibar
Vanaf€2.143

Kiwengwa, Tanzania

Rustig, in het dorp Kiwengwa. Het eigen strand van het hotel, het Gabi-strand, ligt op het hotelcomplex, op een paar minuten rijden met de golfauto.

BEKIJKEN
Gevonden: 5 dagen geleden
BlueBay Beach Resort & Spa
Vanaf€1.818

Kiwengwa, Tanzania

Het luxe BlueBay Beach resort is bekroond om haar service. Midden op het complex vind je een gezellige bar met relaxstoelen. En, je mag gebruik maken van alle faciliteiten van het naastgelegen zusterhotel. Dat is fijn, zo heb je bijna twee hotels voor de prijs van één hotel. Wat een luxe.

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Sultan Sands
Vanaf€1.746

Kiwengwa, Tanzania

Een kleinschalig all inclusive resort met een aantrekkelijke Afrikaanse sfeer en gastvrijheid. De kamers liggen in rondavels vespreid over de tropische tuin. Een langgerekt strand ligt voor de deur en honderden palmbomen wuiven in de wind. In hotel Sultan Sands waan je je meteen na aankomst in het paradijs. Een gevoel dat je de rest van de vakantie zonder enige moeite weet vast te houden.

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Melia Zanzibar.
Vanaf€1.830

Kiwengwa, Tanzania

Liggin Idyllisch, midden in de natuur, aan zee, rif in zeeStrand details: zandstrand 800 m, shuttleservice (inclusief , dagelijks, , periode: 08:00-18:00 uur, , meerdere malen per dag),...

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Diamonds Mapenzi Beach
Vanaf€1.736

Kiwengwa, Tanzania

Een ruim opgezet strandresort dat wordt omgeven door een fijnkorrelig wit zandstrand en prachtige palmbomen. Lekker luieren op een strandbedje, of actief meedoen aan het grote aanbod activiteiten. Het is allemaal inbegrepen in de all inclusive formule, die ook culinair weet te verrassen. Wat je ook besluit te doen, genieten van jouw vakantie is hier gegarandeerd.

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Ocean Paradise Resort & Spa.
Vanaf€1.518

Kiwengwa, Tanzania

Bij Ocean Paradise Resort & Spa overnacht je in Afrikaanse rondavels. De kamers zijn modern ingericht. Dit resort is de plek om te genieten van het rustige tempo van het Afrikaanse leven. En te genieten van een prachtig uitzicht over de Indische Oceaan en het resort vanuit de receptie. Jambo!

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag

Wat zou jij verbeteren aan deze pagina?