Wintersport Italië Val Gardena

Wintersport Val Gardena: De Ultieme Gids

Wintersport Aanbiedingen

Bekijk 13 wintersport naar Val Gardena, Italië.

bekijken

Val Gardena Italie uitzicht bergen sneeuw wintersport

Rainell.
Vanaf€3.068

Rainell

Val Gardena bij Ortisei, voor elke wintersporter genoeg te beleven in dit mooie Italiaanse skigebied. Val Gardena is een van de grootste skigebieden van Italië. De ligging in de Italiaanse Dolomieten staat garant voor schitterende uitzichten. En de dorpjes Ortisei, Selva en Santa Cristina zijn bijzonder sfeervol. Je kunt in Val Gardena heerlijk eten in een gezellig bergrestaurant. Ook après-ski mogelijkheden zijn er genoeg.

Zowel kinderen, beginners als gevorderden kunnen uitstekend uit de voeten in het skigebied Val Gardena. Ook leent het gebied zich zeer goed voor andere wintersportactiviteiten, zoals ijsklimmen, winterwandelen, rodelen en langlaufen.  

Val Gardena is een prachtig gebied voor diverse wintersport activiteiten.

1. Val Gardena: kenmerken, ligging, pistekaart & dorpen

Het skigebied Val Gardena ligt centraal in Zuid-Tirol in de Italiaanse Dolomieten. De naamgeving verwijst naar de vallei Gröden/Val Gardena waar het skigebied in ligt. Het is een populair skigebied met veel pistekilometers en richt zich zowel op kinderen, beginners als gevorderden. Er zijn verschillende moderne gondels, stoeltjesliften en bergtreintjes in het skigebied. De capaciteit en snelheid van de liftverbindingen is prima. Ook de busverbindingen tussen de verschillende dorpen zijn uitstekend. Val Gardena is direct aangesloten op het immense skigebied Dolomiti Superski en de bijbehorende lange tocht Sella Ronda.

Dolomiti Madonna
Vanaf€1.604

Dolomiti Madonna

Je kunt kiezen voor een Val Gardena skipas die toegang geeft tot alle pistes in het skigebied van Val Gardena. Daarnaast is de Dolomiti Superski skipas ook een optie. Je hebt dan 1214 pistekilometers tot je beschikking. De skigebieden die onder de Dolomiti Superski vallen zijn onder andere Val Gardena (inclusief Seiser Alm), Alta Badia en Arabba. Voor de skipas gelden gereduceerde tarieven in het laagseizoen. Kinderen tot ongeveer 8 jaar skiën gratis en senioren krijgen korting.

Ronce.
Vanaf€2.236

Ronce

In de weekenden en de vakanties kan het behoorlijk druk worden in Val Gardena. Zeker bij de liften van de Sella Ronda is het vaak aansluiten in de wachtrij. De liften zijn echter snel en je hoeft nooit lang te wachten. Door de grootte van het gebied en de brede afdalingen voelt het nergens ongemakkelijk druk op de pistes. De kenmerken van het skigebied Val Gardena zijn opgenomen in onderstaande tabel. Hier vind je ook een link naar de Val Gardena ski map.

Val Gardena

Val GardenaItalie

Jouw voorkeuren100%
  52 km   105 km   18 km
Totaal kilometer pistes
175 km
Afstand vanaf utrecht
1.020 km
Reistijd vanaf vliegveld
95 min.
Laagste punt - Hoogste punt
1.236 tot 2.518 m
 • Beginners
 • Gevorderden
 • Sneeuwzekerheid hoogseizoen
 • Sneeuwzekerheid laagseizoen
 • Kindvriendelijkheid
 • Après-ski
skipas 6 dagen273 €lees gids
bekijk vakanties

Kenmerken skigebied Val Gardena bij Ortisei

Hoogste punt 2518 meter
Laagste punt 1236 meter
Totaal kilometer pistes 175
Blauwe pistes 52 kilometer
Rode pistes 105 kilometer
Zwarte pistes 18 kilometer
Pistekilometers Dolomiti Superski 1214 (456 blauw, 587 rood, 171 zwart)
Dorpen Selva (Wolkenstein), Ortisei (Sankt Ulrich),

Santa Cristina (Sankt Christina)

Sneeuwzekerheid Matig
Après-ski mogelijkheden Zeer goed
Kindvriendelijkheid Zeer goed
Mogelijkheden voor beginners Zeer goed
Mogelijkheden voor gevorderden Zeer goed
Kosten skipas (6 dagen) in 2018 € 273
Extra mogelijkheden skipas Dolomiti Superski
Kosten Dolomiti Superski (6 dagen) in 2018 € 273
Kosten skiles (4 dagen x 4 uur) € 150 – € 250
Kosten lunch op de piste € 5 – € 20
Beste reisperiode Januari-Februari
Reistijd vanaf vliegveld Innsbruck 1 uur en 35 minuten
Afstand tot Utrecht Ongeveer 1020 kilometer
Pistekaarten Pistekaart Val Gardena


2. Selva, Ortisei en Santa Cristina

Garni Fortuna.
Vanaf€1.792

Garni Fortuna

De dorpen in het skigebied van Val Gardena zijn Selva (Wolkenstein), Ortisei (Sankt Ulrich) en Santa Cristina (Sankt Christina). Veel dorpen in het Italiaanse Zuid-Tirol hebben zowel een Oostenrijkse als Duitse naamgeving. Het dorp Selva ligt centraal in het skigebied en is charmant en gezellig. Je vindt hier authentieke gebouwen, maar ook moderne accommodaties voor toeristen. Naar sommige accommodaties in Selva kun je tot aan de voordeur skiën. Langs de doorgaande weg is het vrij druk, maar de rest van het dorp is heerlijk rustig. Selva kent verschillende cafés, restaurants en winkels.

Dolomiti Madonna.
Vanaf€1.604

Dolomiti Madonna

Selva is het hoogstgelegen dorp op 1563 meter. Vanuit Selva kun je via de Sella Ronda uitstapjes maken naar andere skigebieden, zoals Arabba en Alta Badia. Er zijn verschillende liften om je naar boven te brengen. Ortisei is een authentiek en levendig dorp. De drukke doorgaande weg loopt langs het dorp en het centrum is autovrij. De ligging tussen de bosrijke hellingen is prachtig. In Ortisei vind je diverse accommodaties, zoals appartementen, hotels, pensions en chalets. Ook zijn er allerlei leuke winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Rodes.
Vanaf€1.912

Rodes

Ortisei ligt met een hoogte van 1236 iets lager dan Selva en Santa Cristina. Vanaf hier heb je een directe liftverbinding naar het deelgebied Seiser Alm (Alpe di Siusi). In de middag moet je wel altijd de lift terug pakken, want een dalafdaling vanaf de Seiser Alm is er niet. Aan de andere kant van Ortisei brengt een lift je naar het deelgebied Col Raider-Secada. Via diverse liften is het mogelijk om de rest van het skigebied Val Gardena te verkennen. Je komt terug in het dorp met een 10 kilometer lange afdaling (La Longia).

De dalafdalingen vanaf de Secada tot aan Ortisei is meer dan 10 kilometer lang

Dolomiti Madonna.
Vanaf€1.604

Dolomiti Madonna

Santa Cristina ligt in het dal tussen Ortisei en Selva. Het is een charmant en authentiek dorp. Je vindt er traditionele gebouwen en allerlei verschillende accommodaties. De drukke doorgaande weg loopt om het dorp heen. Het kerkplein in het dorpscentrum kent verschillende winkels en gezellige cafés en restaurants. De ligging van Santa Cristina tussen grote rots massa's en bosrijke hellingen is schitterend. Met directe liftverbindingen sta je snel op de Col Raiser, de Secada, de Monta Pana en de Ciampinoi. Vanaf hier kun je de rest van het skigebied verkennen. Een echte blikvanger overdag en ’s avonds is Castel Gardena (Fischburg).

In onderstaande tabel zijn de kenmerken van de drie dorpen opgenomen.

Dorp Hoogte (m) Dalafdaling Lift Sneeuw Prijs Authentiek dorp Après-ski Kind Bereikbaar
Wolkenstein (Selva) 1563 + + + +/- + + + +/-
Sankt Ulrich (Ortisei) 1236 + + + +/- + + ++ +/-
Sankt Christina (Santa Cristina) 1428 + + + +/- + - +/- +/-

3. Wintersport in het skigebied Val Gardena

Rainell.
Vanaf€3.068

Rainell

Het skigebied Val Gardena biedt mogelijkheden voor wintersporters van alle niveaus. Vanuit de dorpen in het dal kun je verschillende kanten op. Het skigebied is tevens aangesloten op de Dolomiti Superski en de Sella Ronda. Het skigebied van Val Gardena is groot en uitgestrekt en leent zich daarmee ook prima voor tochten. De Sella Ronda is een populaire en vrij eenvoudige skitocht door het Sellamassief van maar liefst 40 kilometer. De uitzichten zijn spectaculair en onderweg kom je diverse gezellig berghutjes tegen. Je kunt de tocht zowel linksom als rechtsom maken.

Sella Ronda

Luna Mondschein.
Vanaf€1.187

Luna Mondschein

Val Gardena is een uitstekend skigebied voor beginners. Er zijn in het hele gebied verschillende blauwe pistes te vinden die goed geprepareerd zijn. Als beginner moet je zeker het deelgebied Seiser Alm bezoeken. Ook de pistes van de Sella Ronda zijn prima te doen voor beginnende wintersporters. Ook voor gevorderden is er veel te beleven in Val Gardena. Genoeg rode en diverse zwarte pistes om vanaf te suizen. Als gevorderde moet je echt de pistes rond de Ciampinoi en Secada opzoeken.

Rodes
Vanaf€1.912

Rodes

De Ciampinoi Saslong is bijvoorbeeld een steile zwarte afdaling. Hier worden ook FIS wedstrijden gehouden. En de rode dalafdaling La Longia van Secada naar Ortisei is tevens een aanrader. In het skigebied vind je enkele vlakke stukken. Sommige pistes van de Sella Ronda zijn wat vlakker. Ook op de Seiseralm moet je nog wel eens klunen op ski’s of lopen met jouw snowboard.

Luna Mondschein
Vanaf€1.204

Luna Mondschein

De off-piste mogelijkheden in skigebied Val Gardena zijn prima. Een van de bekendste freeride-routes is Val Medzi. Dit is een couloir dwars door het Sellamassief. Er zijn ook verschillende andere freeride mogelijkheden, zowel voor beginners als gevorderden. Een gids kan je de mooiste plekjes in het gebied laten zien. Ook freestylers komen aan hun trekken in het skigebied. Op de Piz Sella vind je een groot snow- en funpark met kickers, jumps, boxes, rails en boardercross. Het funpark bereik je met een stoeltjeslift.

Funpark Piz Sella

Naast skiën en snowboarden kun je in het skigebied Val Gardena ook goed langlaufen, rodelen en winterwandelen. Vooral het onbewoonde Langental bij Selva is geliefd bij wandelaars en langlaufers. IJsklimmen in Val Gardena is ook een bijzondere ervaring.

4. Val Gardena: zeer kindvriendelijk

Het skigebied Val Gardena is bijzonder kindvriendelijk. Er zijn verschillende kinderlanden met oefenweides, eenvoudige pistes en moderne liften. De pistes zijn bovendien goed geprepareerd. En kinderen tot 8 jaar skiën gratis met hun ouders mee. Ortisei heeft een tweetal oefenpistes aan de rand van het dorp. En een directe liftverbinding brengt je direct naar het aangrenzende kindvriendelijke skigebied Seiser Alm. Het skigebied van de Seiser Alm ligt op een groot plateau. Er zijn glooiende hellingen en brede pistes.

Het deelskigebied Seiser Alm is ideaal voor families met kinderen

Rodes
Vanaf€1.912

Rodes

In het dorp Selva vind je een fijn kinderland en een aantal mooie hellingen voor kinderen. Net boven het dorp bevinden zich eenvoudige blauwe pistes om te oefenen. In het skigebied is alleen het dorp Santa Cristina minder geschikt voor gezinnen met kinderen. In het dorp vind je geen faciliteiten voor de allerkleinsten. Op de berg liggen wel wat oefenpistes, maar met kinderen kun je beter overnachten in Selva of Ortisei.

Het skigebied Val Gardena is uitgestrekt en kent verschillende deelgebieden. Oudere kinderen kunnen dan ook niet alleen het hele skigebied verkennen. Zelfstandig op avontuur in een van de deelgebieden, zoals de Seiser Alm, kan wel.  

5. Val Gardena: matige sneeuwzekerheid

Luna Mondschein
Vanaf€1.204

Luna Mondschein

Val Gardena ligt aan de zuidkant van de Alpen. Aan deze kant valt gemiddeld minder sneeuw dan aan de noordzijde van de Alpen. De sneeuwzekerheid is daardoor matig. Door de hoge ligging blijft gevallen sneeuw meestal wel goed liggen. En daarnaast helpen de vele sneeuwkanonnen een handje om de pistes wit te houden. Januari en februari zijn de meest sneeuwzekere maanden. Bij flinke sneeuwval kun je echter vanaf half december tot eind april terecht in het skigebied Val Gardena.

Selva, Ortisei en Santa Cristina liggen op aanzienlijke hoogte in het skigebied. Je vindt in de dorpen tijdens het wintersportseizoen dan ook regelmatig sneeuw.

6. Après-ski in Selva, Ortisei en Santa Cristina

Rodes
Vanaf€1.912

Rodes

In het skigebied Val Gardena kun je uitstekend genieten van gezellige après-ski. Zowel op de pistes als in de dorpen vind je verschillende leuke après-ski gelegenheden. Vooral Selva (Wolkenstein) en Ortisei (Sankt Ulrich) staan bekend vanwege de feestelijke après-ski. De après-ski in Italië staat op een lager pitje dan in Oostenrijk. Verwacht dus hossende menigtes en Nederlandse artiesten. Gezellig is het echter zeker tijdens de après-ski in Val Gardena. Denk aan een lekkere drankjes en vrolijke muziek. Ook zijn er een aantal nachtclubs, kroegen en discotheken waar je tot in de late uurtjes kunt feesten.

Bekende après-ski gelegenheden zijn Luislkeller in Selva en Val d’Anna in Ortisei.

In Luislkeller kun je prima après-skiën

Santa Cristina (Sankt Christina) is geen echt après-ski dorp. Een drankje drinken na het skiën of boarden kan prima. Voor de echte après-ski sfeer moet je toch echt een ritje maken naar Ortisei of Selva.

7. Ski- en snowboardlessen in Ortisei, Selva of Santa Cristina

Ga je voor de eerste keer op wintersport en is de keuze gevallen op Val Gardena? Dan kun je ski- of snowboardlessen regelen in een van de skischolen van Ortisei, Selva of Santa Cristina. Voor groepslessen kun je uitgaan van een bedrag tussen de 150 en 250 euro voor 4 dagen x 4 uur. Prijzen voor kinderen en volwassenen zijn vergelijkbaar. Bij veel skischolen kun je kiezen voor een gecombineerd pakket van lessen en materiaalhuur. Bekende skischolen in het skigebied zijn bijvoorbeeld Skischool Selva en ook Ski en snowboard School Ortisei.

Rainell.
Vanaf€3.068

Rainell

Een privéles is ook mogelijk. Hiervoor betaal je meer, maar privélessen zijn meestal wel effectiever. Je kunt natuurlijk ook een privéleraar inhuren met een groep. Voor een privéles van 4 uur ben je rond de 250 euro kwijt. Skilessen kun je ter plaatse regelen, maar vaak ook vooraf vanuit Nederland.

8. Val Gardena: heerlijk eten

Genziana.
Vanaf€2.436

Genziana

Op de pistes van het skigebied Val Gardena kun je heerlijk eten. Hoe kan het ook anders in een land als Italië. Er zijn zoveel goede en gezellige restaurants, dat je ze niet allemaal een bezoek kunt brengen in een week. Italiaanse pizza, een goed stuk vlees, lekkere borrelhapjes. De menu’s bieden keuze genoeg. Ook echte wintersportgerechten staan op de kaart. Denk aan goulashsoep, Kaiserschmarrn en wienerschnitzel.

De Italiaanse pizza’s en visgerechten in het restaurant Emilio Comici in Selva zijn echte aanraders. En ook in restaurant Val d’Anna in Ortisei kun je heerlijk eten. Een restaurant met veel goede recensies in Santa Cristina is bijvoorbeeld Odles Hütte. Hier serveren ze vlees van eigen koeien, zelfgemaakte taarten en lokale kazen. De prijzen in de pisterestaurants zijn uitstekend. Voor een euro of 5 bestel je al een eenvoudig gerecht. Voor een lunch ben je gemiddeld tussen de 10 en 20 euro kwijt. Voor een uitgebreide maaltijd met flink wat vlees en drank ben je uiteraard wat duurder uit.  

9. Val Gardena: accommodaties en prijsniveau

Rodes
Vanaf€1.912

Rodes

Voor Italiaanse begrippen is Val Gardena een wat duurder skigebied. Het skigebied is dan ook groter en gevarieerder dan de meeste andere wintersportgebieden in Italië. Kortom, de prijs-kwaliteitverhouding is meer dan prima. Selva en Ortisei zijn wat duurder dan Santa Cristina. Vooral accommodaties in Val Gardena zijn wat duurder en de skipas is aardig aan de prijs. De prijzen in restaurants zijn daarentegen uitstekend.  

De keuze aan accommodaties is divers. In zowel Selva, Ortisei als Santa Cristina vind je appartementen, pensions, luxe hotels en chalets. Bekende appartementen in Ortisei zijn bijvoorbeeld Appartementen Tlusel en Appartementen Erika. Een luxe viersterrenhotel in Selva is Hotel Passo Sella Dolomiti.

10. Bereikbaarheid van het skigebied Val Gardena

Dolomiti Madonna
Vanaf€1.604

Dolomiti Madonna

Om Val Gardena te bereiken rijd je vanuit Nederland over de snelweg via de Brennerpas tot bijna aan Bolzano. Nog voor Bolzano pak je een binnendoorweg richting Wolkenstein/Ortisei. Het is een gemoedelijke klim met enkele haarspeldbochten. Als eerste kom je Santa Cristina tegen. Snel daarna volgt Ortisei en als laatste Selva. De weg is prima, maar kan op wisseldagen en bij hevige sneeuwval wel erg druk zijn. Zorg voor winterbanden onder de auto. Winterbanden zijn niet alleen veilig, maar ook verplicht in Duitsland en Oostenrijk bij winterse omstandigheden. Een set sneeuwkettingen is ook een must. Het kan namelijk behoorlijk sneeuwen in de winter.

Het skigebied Val Gardena is ook bereikbaar per trein of vliegtuig. Diverse internationale treinen verbinden Val Gardena met grote steden in Noord-Italië en Duitsland. Kijk voor meer informatie op de site van bijvoorbeeld Trenitalia. Vliegen kan bijvoorbeeld op Innsbruck. Je bent vanaf het vliegveld nog zo’n 1,5 uur onderweg met de bus of taxi naar jouw bestemming.

11. Aandachtspunten als je op wintersport gaat naar Val Gardena

 • Boek op tijd: Wees er vroeg bij met boeken. Veel accommodaties in het skigebied Val Gardena zitten al snel vol. Zeker tijdens vakantieperiodes.
 • Reisverzekering: Wintersporten is niet geheel zonder risico’s. Regel daarom een goede reisverzekering met wintersportdekking. Zo ga je met een gerust hart de pistes op.
 • Inclusief skipas: Bij sommige reisorganisaties boek je een skivakantie inclusief skipas. Moet je de skipas nog los bijkopen, dan is dit een behoorlijke kostenpost. Houdt hier rekening mee bij het uitzoeken van een wintersport naar Val Gardena.
 • Accommodatie: Denk na over jouw wensen op gebied van accommodatie. Kies je voor de luxe van een sterrenhotel in Santa Cristina of vind je een goedkoop appartement in Ortisei ook prima. Zit je graag op loopafstand van de lift of vind je een trip je met de skibus geen probleem? Vanuit Selva zit je snel op de Sella Ronda en Ortisei geeft juist weer toegang tot het kindvriendelijke skigebied Seiser Alm. Maak een wensenlijstje en houd daarbij jouw budget in de gaten.
 • Vergeet de volgende spullen niet: skipak, skibril, handschoenen, skipully’s, thermo-ondergoed, helm, zonnebril, skisokken of snowboardsokken, ski’s, skistokken en skischoenen of een snowboard en snowboardschoenen & stevige wandelschoenen of sneeuwschoenen.
 • Materiaal huren: Ski’s, stokken, skischoenen, een helm, een snowboard en snowboardschoenen kun je ook ter plaatse huren. De huurprijs bedraagt ongeveer 100 tot 150 euro per week per persoon. Houd er rekening mee dat je voor professioneler materiaal soms wat meer kwijt bent.

12. Boek een wintersport naar Val Gardena

Dolomiti Madonna
Vanaf€1.604

Dolomiti Madonna

Het skigebied Val Gardena heeft alles wat je nodig hebt voor een geslaagde wintersport. Veel mooie pistes, mogelijkheden voor kinderen, beginners en gevorderden, heerlijk eten, adembenemende uitzichten, sfeervolle dorpen, mooie accommodaties en gezellige après-ski! De Italiaanse Dolomieten zijn ook in de zomer schitterend. Een zomervakantie naar Val Gardena is dan ook zeker een aanrader!

Val Gardena Italie in de zomer bergen met bomen

Lees meer Wintersport gidsen...


Wintersport Aanbiedingen Val Gardena, Italië

Dolomiti Madonna
Vanaf€1.604

Ortisei St, Italië

De familie Schieder verwelkomt al meer dan 100 jaar haar gasten in dit knusse hotel. Het ligt aan de rand van het gezellige centrum van Ortisei en ook nog eens op loopafstand van de oefenlift. Wat...

BEKIJKEN
Gevonden: 2 dagen geleden
Luna Mondschein
Vanaf€1.204

Ortisei St, Italië

De Familie Perathoner verwelkomt je bij aankomst in het Nederlands. Ja, je bent echt in Italië, maar met een vleugje Nederland. Verken de Dolomieten al wandelend, fietsend of auto rijdend. Daarna...

BEKIJKEN
Gevonden: 2 dagen geleden
Ronce.
Vanaf€2.236

Ortisei St, Italië

Hotel Ronce is een zeer comfortabel 3-sterrenhotel, met een perfecte ligging direct aan de piste. De skibus brengt u binnen 5 minuten naar de Seiser Alm lift. 's Ochtends begint u de dag met een...

BEKIJKEN
Gevonden: Vandaag
Ronce.
Vanaf€2.236

Ortisei St, Italië

Hotel Ronce is een zeer comfortabel 3-sterrenhotel, met een perfecte ligging direct aan de piste. De skibus brengt u binnen 5 minuten naar de Seiser Alm lift. 's Ochtends begint u de dag met een...

BEKIJKEN
Gevonden: 2 dagen geleden
Rodes
Vanaf€1.912

Ortisei St, Italië

Rodes is een fijn skihotel in het gezellige Ortisei voor zowel gezinnen als stellen. De skibus vind je vlakbij het hotel en sta je zo op één van de vele pistes die Val Gardena rijk is. Een fijne...

BEKIJKEN
Gevonden: 2 dagen geleden

Wat zou jij verbeteren aan deze pagina?