Rondreis Australie

Rondreis Australië: De Ultieme Gids

Sydney Opera House Australie
Australië ligt zo ongeveer aan de andere kant van de wereld. Rechtstreeks is het een afstand van 14.784 kilometer. Met het vliegtuig duurt de reis tussen de 16 en 21 uur, afhankelijk van het vliegveld waar je landt. Kom je aan op Darwin dan is de vliegreis ‘slechts’ 16 uur en 35 minuten, maar ga je naar Hobart of Sydney dan ben je al snel 21 uur onderweg.

Bij een rondreis door Australië maken veel mensen ook gebruik van het vliegtuig. De afstanden zijn zo groot dat het niet altijd mogelijk is om de gehele rondreis met een auto of een busje te doen. Kijk goed hoe je reis verloopt en maak gebruik van interne vluchten om grote afstanden gemakkelijk en snel af te leggen. Uiteraard is het ook mogelijk om een deel van de reis met een boot af te leggen, bijvoorbeeld naar het eiland Tasmanië.

2. Voor een reis naar Australië is een visum verplicht

Een vakantie naar Australië begint met het aanvragen van een visum. Zonder een geldig visum kom je land niet in. Dit geldt voor zowel zakelijke reizigers als toeristen. Een visum regelen duurt vaak lang en is een bureaucratisch proces. Zorg er dus voor dat je op tijd een visum aanvraagt wanneer je een reis hebt geboekt. Wil je graag dat het aanvragen van je visum sneller en vooral gemakkelijker verloopt? Regel het dan via e-visums.  Zij nemen de hele aanvraag uit handen en zorgen voor een goede afhandeling. Zo begint de vakantie al bij het plannen van de reis.

Australië is een van de grootste continenten op aarde en heeft 13 verschillende tijdzones. Tijdens je vakantie moet je daar rekening mee houden. Zeker omdat veel mensen tijdens hun verblijf in Australië werken om een deel van de reis te bekostigen. Het leven in Australië is 13% duurder dan in Nederland. Een vakantie of rondreis is dus best een dure uitgave. Veel mensen kiezen er daarom voor om een half jaar of een jaar een rondreis te maken, waarbij ze ook werken. Met het geld dat ze dan verdienen bekostigen ze een deel van de vakantie. Naast het kostentechnische voordeel van werken, leer je dan ook de bevolking van Australië en je medereizigers beter kennen. Eigenlijk alleen maar voordelen dus.

Het binnenland van Australië bestaat uit woestijn. Het woestijnklimaat dat hier heerst zorgt voor hoge temperaturen en droogte. Verder heeft het land een mediterraansklimaat en in het Noordoosten zijn er regenwouden te vinden. Het weer is dus het hele jaar door heerlijk warm. Ook dit zorgt ervoor dat je een heel jaar door kunt genieten van dit mooie land met zijn vele mogelijkheden.

Naast het regelen van het visum zijn er weinig moeilijkheden. Je kunt met een werkvisum werken tijdens je verblijf zodat je een deel van de kosten terug kunt verdienen. Australië heeft veel backpackers die werken tijdens hun verblijf, er zijn dus vele baantjes te vinden. Ga aan de slag op een boerderij of in de horeca. De relaxte sfeer in het land zorgt ervoor dat je je zo thuis voelt tussen de bevolking. 

Kenmerken rondreis Australië

Land Australië
Werelddeel Oceanië
Klimaat Mediterraan klimaat / woestijnklimaat
Inwonersaantal  23 miljoen
Aantal internationale toeristen per jaar  10 miljoen
Reistijd vliegtuig (rechtstreekse vlucht) 16 tot 21 uur
Valuta Australische dollar
Taal Engels
Tijdsverschil met Nederland 9 uur later in de zomer/ 10 uur later in de winter
Prijsniveau Hoog
Beste reisperiode Het hele jaar door
Activiteiten Cultuur, natuur, historie, strand, sport, stad
Soort reis Groepsreis, alleenreizers, stellen en gezinnen
Inenten Niet nodig

 

 

3. Update bosbranden Australië 2020

Zoals wellicht bekend heersen er op moment van schrijven (januari 2020) hevige bosbranden in Australie. Ben je van plan om binnenkort op reis te gaan naar Australië kijk dan goed of de plek veilig genoeg is.

  • Door de hoge temperaturen en harde wind zijn de branden niet onder controle te krijgen
  • Grote delen bossen zijn volledig afgebrand
  • Op dit moment zijn er 24 mensen en miljoenen dieren overleden als gevolg van de brand en rook
  • De luchtkwaliteit is op sommige plaatsen het slechtste van de wereld
  • De bosbranden zijn zelfs vanuit de ruimte goed zichtbaar
  • Het rode kruis heeft GIRO 5125 geopend om slachtoffers van de vele branden te helpen

4. Sydney Opera House

Veel backpackers of mensen die een rondreis door Australië maken beginnen hun reis in Sydney. Het is de grootste stad van Australië, waar vanuit je vele excursies en activiteiten kunt plannen. Sydney is natuurlijk vooral bekend van het Sydney Opera House. Het Sydney Opera House is ontworpen in 1955 door Jorn Utzon. Het gebouw is in 1973 geopend door Koningin Elizabeth II, veertien jaar nadat er begonnen is met de bouw. Het gebouw is gemaakt voor opera en andere podiumkunsten zoals muziek, dans en theater.

Naast de operazaal zijn er een aantal concertzalen, restaurants en bars gevestigd in het pand. Een voorstelling in het Sydney Opera House is zeker een bezoek waard wanneer je in Australië bent.

Daarnaast is Sydney een grote stad waar je heerlijk kunt genieten van lekker eten en drinken. Vele excursies worden georganiseerd vanuit Sydney. Het is ook een plaats waar je als backpacker gemakkelijk aan de slag kunt in de horeca. 

5. Blue Mountains

Een bezoek aan de Blue Mountains wordt ook vanuit Sydney geregeld. Dit is een bos van eucalyptusbomen. De bomen geven een blauwe gloed, waar de naam van de bergen vandaan komt. In de bergen zie je een speciale rotsformatie bij Echo Point. De aboriginals vertellen hierbij het verhaal van de zussen Meehni, Wimlay en Gunnedoo die zijn versteend. Deze rotsformatie wordt daarom ook wel The Three Sisters genoemd. Het uitzicht vanaf Blue Mountain is echt adembenemend en zeker een bezoek waard. 

6. Australian war memorial

De naam zegt het eigenlijk al, dit is het nationaal oorlogsmonument van Australië. Het monument staat in de hoofdstad Canberra. Het Australian War memorial is een monument voor alle militaire doden van alle oorlogen waaraan Australië heeft deelgenomen. Het monument bestaat uit drie delen: the commemorative area inclusief The Tomb of the Unkown Australian Soldier, de memorial’s galleries (het museum) en the Research Centre (waar alle documenten en gegevens worden bewaard). Bij het museum ligt ook een buitenzwembad: Sculpture Garden. Hier kun je een heerlijke verfrissende duik nemen. Het Australian War memorial geeft je een interessante blik in de oorlogsgeschiedenis van Australië.

7. Newcastle Memorial walk

Naast de Australian War memorial is er in Australië nog een monument ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers en dat is de Newcastle Memorial walk. Deze wandeling is gemaakt ter herdenking van het eeuwfeest van de Eerste Wereldoorlog en het begin van de staalproductie in Newcastle in 1915. Het is een monument voor alle mannen en vrouwen die hun gemeenschap en hun land dienden. 

De Newcastle Memorial walk is voorzien van een 160 meter hoge klifbrug. Deze brug is versierd met stalen silhouetten van soldaten. Deze silhouetten zijn gegraveerd met bijna 400 familienamen van bijna 11.000 bekende Hunter Valley mannen en vrouwen die hebben meegevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast staan er langs het looppad bovenop de klif panelen met informatie over de Eerste Wereldoorlog en belangrijke plaatsnamen. Een groot stuk geschiedenis kun je hier terug lezen tijdens een bijzondere wandeling.

8. Castle Hill

Castle Hill is een buitenwijk van het Hill District in Greater Western Sydney. In deze wijk vind je heel veel terug van de aboriginal geschiedenis van Australië. De wijk Castle Hill was oorspronkelijk de thuisbasis van het Bidjigal-volk. Dit volk is een clan van het Dharuk-volk dat het hele land ten westen van Sydney bezette. Pemulwuy is de bekendste Aboriginal persoon uit die tijd. Hij leidde de verzetsbeweging tegen de kolonisten. Veel van zijn nalatenschap kun je terug zien in deze buitenwijk. Wil je meer te weten komen over de aboriginal geschiedenis van Australië? Dan mag deze plaats niet op je route ontbreken.

9. South Bank parklands

Van de aboriginal geschiedenis van Australië, gaan we naar South Bank parklands. Dit is een cultureel, sociaal, educatief en recreactief district in Brisbane, Queensland. Het park ligt aan de zuidelijke oever van de rivier de Brisbane. De parken zijn gevestigd op de voormalige World Expo 88 locatie en zijn nu een van de populairste toeristische attracties van Brisbane. In de South Bank parklands zijn onder andere het Queensland Conservatorium, the Wheel of Brisbane, the Nepal Peace Pagoda, Streets Beach en de Grand Arbor gevestigd.

Deze geweldige attracties zijn zeker een bezoekje waard. Ook kun je er heerlijk eten in de vele restaurants en cafés. 

10. Koninklijke botanische tuinen van Melbourne

Hou je van bloemen en planten? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de koninklijke botanische tuinen van Melbourne. De tuinen zijn opgericht in 1946 aan de zuidkant van de rivier de Yarra. Het is 36 hectare groot en helt af naar de rivier. Je vindt er bomen, tuinbedden, meren en gazons.

In de botanische tuinen van Melbourne zijn meer dan 50.000 individuele planten te vinden. In totaal zijn er 8500 verschillende soorten planten in de tuinen. Er zijn 30 levende plantencollecties.

Bij de koninklijke botanische tuinen van Melbourne horen ook de Carnbourne gardens. Deze zijn opgericht in 1970. Het doel van deze tuinen waren het behoudt van biodiversiteit binnen Australische planten. In 1989 zijn de tuinen geopend voor het publiek.

De Carnbourne gardens en de Melbourne Gardens vormen samen de Royal Botanic Gardens Victoria. Voor bloemen en planten liefhebbers een echte must om te zien.

11. Cairns Botanic Gardens

De Cairns Bontanic gardens werden eerst de Flecker Botanical Gardens genoemd. Het park is opgebouwd van 1886 tot 1960 en is een tropisch paradijs. De Cairns Bontanic Gardens is een tentoonstelling van tropische planten in Australië. Je ziet er de mooiste tropische planten en leert meer over de tropische flora en tuinbouw. Een prachtige omgeving die het bezoeken meer dan waard is.

12. Kings Park & botanische tuin

Perth is een bijzondere plaats waar je vele excursies en uitstapjes kunt maken. Een van de mooiste parken daar is het Kings Park. Dit park is een botanische tuin met onder andere prachtige orchideeën. In het park vind je naast de botanische tuinen ook een grasrijk park en natuurlijk bushland op de berg Eliza. Geniet van een panoramisch uitzicht op de Swan River en Darling Range.

In totaal zijn er in het park meer dan 324 inheemse plantensoorten, 215 bekende inheemse schimmelsoorten en 80 vogelsoorten te vinden. In het Kings Park zijn vele vrijwilligers actief die je graag een rondleiding willen geven. Tijdens deze rondleidingen vertellen ze je meer over de planten en vogelsoorten die leven in deze bijzondere tuin.

13. The Bell Tower

Wanneer je in Perth bent is een bezoekje aan The Bell Tower ook een aanrader. De Swan Bells zijn een set van 18 klokken in The Bell Tower. Ze hangen in een speciaal gebouwde companile van hoog koper en glas. In totaal is deze companile 82,5 meter hoog. De klokken zijn vernoemd naar de Swan River waar de toren op uitkijkt. De klokken zijn de op een na grootste reeks veranderende belletjes ter wereld. Tijdens een bezoekje kun je luisteren naar de prachtige muziek van de klokken. 

14. Swan River

Door Perth loopt een prachtige rivier waar je zeker een kijkje moet gaan nemen wanneer je in Australië bent. De Swan River is een traagstromende rivier van 72 kilometer lang. Hij loopt door het centrum van Perth. De rivier heeft een klein Nederlands tintje. De rivier werd in 1697 door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, de Swarte Swaene Revier genoemd. Dit vanwege de zwarte zwanen die in de rivier zwommen.

Het is altijd leuk om een stukje Nederlandse geschiedenis te zien in een land als Australië.

15. Cable beach

Iedereen houdt van het strand, daarom mag Cable Beach niet ontbreken tijdens je rondreis door Australië. Het is een 22 kilometer lang zandstrand aan de oostelijk Indische Oceaan. Cable Beach is vernoemd naar de telegraafkabel tussen Broome en Java in 1889. 
In het uiterste zuiden van het strand ligt Gantheame Point. De vuurtoren van Geantheame Point is een goede plek voor het spotten van dolfijnen en walvissen.

Bij eb zijn er voetafdrukken van dinosauriërs zichtbaar in de rotsen. Een bijzondere plaats om te bezoeken waar je naast een stukje geschiedenis vooral kunt genieten van het heerlijke strand en de rust.

16. Turquoise Bay

Hou je van duiken en snorkelen? Ga dan zeker naar Turquoise Bay tijdens je vakantie. Dit prachtige witte zandstrand met blauw water is een unieke locatie om te gaan snorkelen. Het heldere water zorgt ervoor dat je kunt genieten van de prachtige natuur onder water. Een geweldige beleving die je echt niet mag missen.

17. Cape Le Grand National Park

Cape Le Grand is een nationaal park in het zuidwestelijke deel van Perth. Het park is 31.801 hectare groot en is opgericht in 1966. Het is een nationaal park met een ruige kustlijn. De kustlijn wordt afgewisseld door granietrotsen en kleine baaien met witte zandstranden. Bekende baaien en stranden in Cape Le Grand zijn: Lucky Bay, Hellfire Bay, Le Grand Beach, Rossiter Bay en Thistle Cove. De bijzondere rotspartijen hebben hoge pieken zoals Mount Le Grand, Frenchman Peak en Mississippi Hill.

Dit geweldige natuurgebied is een bezoek meer dan waard. Geniet er van de rust en de natuur.

18. Adelaide Botanic Garden

De mooie natuur van Australië komt ook in het Adelaide Botanic Garden goed tot uiting. De Adelaide Botanic Garden is een prachtige botanische tuin in het centrum van Adelaide. Het park is ruim 51 hectare groot. Naast de bijzondere bloemen en planten behoren een aantal bijzondere gebouwen tot de Adelaide Botanic Garden. Dit zijn: The Palm House, Santos Museum of Economic Botany en Goodman Building and State Herbarium. In deze gebouwen staat planten centraal en leer je meer over hun bijzondere eigenschappen. 

19. Mount Wellington

Mount Wellington is een berg op het eiland Tasmanië. Tasmanië is een deelstaat van Australië en hier kun je per binnenlandse vlucht of per boot naar toe. Aan de voet van de berg ligt de stad Hobart. Het is de hoofdstad en de grootste stad op Tasmanië. Mount Wellington is 1271 meter hoog en is vaak met sneeuw bedekt.

Het eiland Tasmanië is een mooie plaats waar je tijdens je rondreis door Australië zeker een bezoek aan moet brengen. 

20. Maria Island National Park

Naast Mount Wellington is op Tasmanië het park Maria Island zeker een bezoek waard. Het park ligt aan de oostkust van Tasmanië. Het is een bijzonder park waar je twee voormalige strafkolonies kunt bezoeken. Tevens zijn er vele ruïnes en gerestaureerde historische gebouwen om te bekijken. Het park is zeer populair onder wandelaars en fietsers. Er zijn enkele uitstekende fietspaden waarbij je kunt genieten van de prachtige natuur in het park.

Naast de mooie natuur en de historische gebouwen is er een grote variatie zeldzame vogels te zien in het Maria Island National Park. Sinds 2010 is er een veilige omgeving gemaakt voor de bekende Tasmaanse Duivels. Ze proberen hier een nieuwe populatie Tasmaanse duivels te laten ontstaan om het dier voor uitsterven te behoeden. Nog een reden om dit bijzondere park te bezoeken.

21. Rondreis of backpacken

Of je nu gaat backpacken of een rondreis wilt maken door Australië, de plaatsen die wij hierboven hebben besproken mogen niet op je route ontbreken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Je kunt in Australië veel sporten beoefenen zoals rugby, surfen, paardrijden en nog veel meer. Het is een bijzonder land waar je lange tijd kunt genieten van de rust en de relaxte sfeer.