Wanneer je op vakantie wil vertrekken is het belangrijk dat je goed uitgerust bent. Vergeet daarbij zeker niet rekening te houden met onvoorziene weersomstandigheden en je papieren mee te nemen. Wij willen je informeren over wat je zeker mee moet nemen wanneer je op reis gaat, om tijdens je trip zeker niet voor onaangename verrassingen te komen staan.

Reisdocumenten

Ten eerste moet je er zeker voor zorgen dat je jouw identiteitskaart of paspoort (verschilt van land tot land) meeneemt. In sommige landen moeten minderjarigen ook een document meenemen, door de ouders ondertekend dat het reizen in dat land toelaat. Voor reizen binnen de Europese Unie heb je een Schengenvisa nodig, die daar overal geldig is. Denk daarbij ook aan een Europees Medisch Paspoort. Ook is het handig op voorhand al een wegenkaart aan te schaffen, die bij de aankoop in jouw taal zal zijn, of een woordenboekje.

Kleren

Hierbij is het vooral van belang niet te veel te willen meenemen. Zoals je weet staat er een limiet op het gewicht van je bagage bij vliegtuigreizen. De keuze van kledij hangt af van je bestemming. Kies je voor een zonvakantie, is het verstandig een hoofddeksel mee te nemen, omdat je huid, vooral in het begin van jouw vakantie, nog niet aangepast zal zijn aan de felle zon. Een hoed is bijvoorbeeld een trendy aanrader. Neem voor de zekerheid toch maar een jas mee, want de weersvoorspellingen kunnen er al eens naast zitten. Het is vanzelfsprekend dat je lichte kledij moet inpakken, en om s’avonds uit te gaan kan je al iets chiquer meenemen. Op jouw vakantiebestemming zal je vaak ook de mogelijkheid hebben om kleding te kopen, dus zonder zul je er in ieder geval niet bij lopen. Wanneer je naar koudere oorden trekt, zal je nog minder kledij in je valies moeten stoppen. Jouw kleren zullen immers minder snel gaan stinken door het gebrek aan warmte. Zorg in de eerste plaats wel voor een paar truien, een isolerende jas, een muts en handschoenen.

Schoenen

Teenslippers zijn aanbevolen voor zonvakanties, net als sandalen en stapschoenen. Meer is niet nodig. Voor skivakanties heb je vaak maar één paar nodig, buiten een paar warme pantoffels. Casual schoenen zijn in beide gevallen optioneel.

Accessoires

Tegenwoordig is het niet meer prioritair een verrekijker mee te hebben, een camera met zoom volstaat al. De camera is natuurlijk hét accessoire bij uitstek en is onmisbaar geworden. De standaard smartphone is zeker even geschikt voor deze taak. Zo blijf je altijd bereikbaar en kan je de weg niet kwijtraken. Het biedt je de mogelijkheid ter plekke bezienswaardigheden op te zoeken wanneer de plaatselijke brochures niet volstaan. Een zonnebril kan ook handig zijn, net als zonnecrème om jouw huid tegen de zon te beschermen. De dames mogen er ook nog aan denken hun make-up mee te nemen.

Andere belangrijke benodigdheden

Om te gaan eten, te shoppen, te tanken of om tol te betalen moet men natuurlijk geld op zak hebben. Een gordeltas (money belt) kan daarbij helpen. Op zijn beurt is het bij trektochten aangeraden een rugzak mee te nemen. De voorzieningen in een hotel kunnen tegenvallen, dus denk eraan extra handdoeken, zeep en washandjes mee te nemen. Bij gebrek aan toiletpapier is eigen papier jouw laatste redmiddel. Vergeet persoonlijke spullen zoals een tandenborstel, tandpasta, shampoo, scheerbenodigdheden, haarlak, deodorant en misschien ook parfum zeker niet. Geef ook aandacht aan wat de maandelijkse bloedingen behoeven. Door plastiek zakken mee te nemen kan je jouw vuile kleren stockeren. Op vakantie is het niet uitgesloten dat er ongelukken kunnen voorkomen. Neem daarom altijd een compacte EHBO-kit en een aantal medicijnen mee.

Voor de perfecte reis

Tenslotte kan je best al voor een reis- of annuleringsverzekering zorgen en houd ook rekening met het reisadvies voor bepaalde landen. Voor autovakanties kan je wat water en eten voorzien voor in de wagen. Zorg van op voorhand al voor een goede reisplanning en weet hoe je op jouw bestemming zal geraken. Aan de hand van deze lijst zal je zeker niets tekortschieten en kan je met een gerust hart op vakantie vertrekken.