Ah, Paris! Bij het horen van de naam van de Franse hoofdstad alleen al dromen veel mensen weg. En met recht, Parijs is een van de meest romantische steden ter wereld, en veel kunstenaars en schrijvers hebben er in de loop-der-tijden hun domicilie gevonden.

Bezienswaardigheden Parijs

Voor een bezoek aan Parijs kun je de grote trekpleisters afgaan, zoals het Louvre, de Sacre Coeur, Notre Dame, Centre Pompidou, Place du Tertre, Arc de Triomphe, en de Eiffeltoren, en als het je eerste bezoek is, dan is dat ook zeker aan te raden, maar het is ook leuk om verder te kijken en eens wat anders te gaan zien en meemaken. Bovendien is het vaak – ook niet onbelangrijk – een wat minder zware belasting voor de portemonnee.

Een ‘stadje in een stad’, of in elk geval een wijk, en heel leuk om te bezoeken is bijvoorbeeld Les Puces, oftewel de antiek- en tweedehandsmarkt Saint-Ouen in het noorden van Parijs, de grootste ter wereld, net buiten de Périphérique, en makkelijk bereikbaar met de metro. Je kunt er uren dwalen door de verschillende straatjes en wie weet loop je zo maar tegen een buitenkansje aan!

Geschilderde, oude straatadvertenties kom je op diverse straathoeken tegen. De echte pareltjes zijn te vinden op: 82 rue Mouffetard (Bowling Publicity), 5 boulevard Montmartre (Savon Cadum Publicity), 7 rue Barrault (Suze Publicity), 50 rue de Charonne (Kub Publicity), 1 rue Marx-Dormoy (Chocolats Rozan Publicity).

Street-art kun je er uiteraard ook vinden. De bekendste in Parijs, waarvan er sommigen ook op officieel verzoek de stad opleuken, zijn: Invader (space-invaders.com), Cyklop (29 rue de Montreuil-rue Cesselin, lecyklop.blogspot.fr), miss.tic (missticinparis.com), Mur Jef Aérosol (Rue du Cloitre Saint Merri, jefaerosol.com) en Mur Obey (Rue Jeanne d’Arc).

Verken Parijs met de bus

Vind je mensen kijken leuk, geloof je in serendipiteit, en wil je weleens wat andere delen van de stad zien, stap dan eens op de bus. Gewoon de lijndienst. Bus 68 laat je de diversiteit van de stad in vogelvlucht zien. Je komt bijvoorbeeld langs de Moulin Rouge, Place de l’Opéra, Musée d’Orsay voor je Saint-Germain-des-Prés in gaat. Bus 95 voert je langs Montparnasse, de galeries van rue Bonaparte, het Louvre, de Opéra, en eindigt in Montmartre. Je kunt Parijs ook zien per bootbus. De bootbus over de Seine vaart en stopt bij alle grote toeristentrekkers in het centrum. Je kunt kaartjes voor 1 of 2 dagen kopen en het werkt met het hop-on-hop-off systeem.

Als je naar de film wilt, is het helemaal leuk om dat te doen in gebouwen die zelf ook het aanzien zijn natuurlijk, zoals bijvoorbeeld Louxor (170 boulevard Magenta), geheel in Egyptische stijl, of de Pagode (57bis rue de Babylone), geheel in Japanse stijl. Hou je meer van art-house film, breng dan een bezoekje aan Le Champollion (51 rue des Écoles). Zij hebben elke maand ook speciale nachtvoorstellingen en regelmatig retrospectieven. Wil je weleens acteurs ontmoeten, dan moet je bij Nouvel Odeon (6 rue de l’École de Médecine) zijn, die elke drie maanden bijzondere avonden organiseren met previews en meet-en-greets. En wil je voor een prikkie film zien, ga dan naar het Cinéma En Plein Air (211 avenue Jean Jaurès). Er worden in de zomer in de buitenlucht na zonsondergang films vertoond en je betaalt alleen voor je ligstoel.

Père-Lachaise

Wil je weleens beroemde doden zien, dan kun je terecht bij Père-Lachaise. Nee, zonder dollen. Père-Lachaise is een begraafplaats met veel prachtig vormgegeven tombes van, inderdaad, vaak bekende mensen. Chopin, Rousseau, Voltaire, Oscar Wilde, en The Doors zanger Jim Morrison hebben er bijvoorbeeld hun laatste rustplaats gevonden. Bij de ingang kun je een plattegrondje kopen waarop ze allemaal staan aangegeven, zodat je er geen een hoeft te missen. Bij het graf van Jim Morrison staat overigens gendarme met walkietalkie om vandalisme te voorkomen.

En geweldige uitkijkjes over de stad kun je genieten vanaf het dak van het Centre Pompidou en de promenade voor de Sacre Coeur. Parijs ligt er echt aan je voeten.

Kortom: er is voor elk wat wils te zien en te doen in een wereldstad als Parijs.