België

Vakantie België: De Ultieme Gids

Wij willen jou meenemen naar een kleiner land gelegen tussen Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Ik spreek natuurlijk over België, gesticht in 1831 met een rijke geschiedenis, die zich uit in verschillende historische steden. Laat je meeslepen door zijn charmes en geniet van al wat België te bieden heeft.

Brugge

België is onderverdeeld in twee gewesten, die zeer van elkaar verschillen. Vlaanderen is eerder dicht bebouwd terwijl Wallonië rustieker is. Vlaanderen vormde een lange tijd het culturele middelpunt, dat naar het noorden verschoof na de Val van AntwerpenBrugge is één van de oudste steden van België en het historisch centrum is als middeleeuwse stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Grote Markt en het belfort zijn typerend voor “het Venetië van het Noorden”, net als de vele kanaaltjes. Paus Franciscus heeft zelfs al eens laten weten dat hij Brugge de gezelligste stad van België vindt. Voor een gezellig uitje kan je dus best in Brugge zijn.

Dinant

Vervolgens leid ik je mee naar Dinant, een stad die iedere Belg ooit wel eens bezoekt. Het is gelegen in Wallonië aan de rivier de Maas. Het is voornamelijk bekend om de citadel van Dinant, die je met een kabelbaan kan beklimmen, en de rots “Bayard”, die voorkomt in “De averechtse aap” -een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske-.

Belgische Ardennen

Wie in België de natuur wil opzoeken, moet naar de Belgische Ardennen trekken. Het heuvelachtige gebied bevat bossen, kleine dorpjes en de grotten van Han. Deze grotten behoren tot de grootste van Europa. De Ardennenvormen één stuk bijna ongerepte natuur met valleitjes, fabuleuze sparren- en loofbossen, rivieren en watervallen. In de winter is het er ook mogelijk te skieën of te langlaufen. De eerder genoemde stad Dinant ligt ook in de Ardennen, net als Spa en Chaudfontaine.

De Belgische kust

De Belgische kust is druk bezocht door de Belgen. In de zomer is het daar aangenaam warm en kan je rondlopen in heel wat winkeltjes, genieten van het strand en van talloze cafés en eethuizen. De meest gekende badsteden zijn Knokke, Blankenberge en Oostende. De 67 km lange Kuststreek eindigt aan de grens met Nederland met het Zwin Natuur Park. Het is een vogelparadijs waarvan de natuur gewoonweg adembenemend is.

Brussel

Centraal in België ligt Brussel, de hoofdstad van België en van Europa. De naam geeft al te kennen dat daar heel wat te zien is. In Brussel vind je ook de ‘Grote Markt’ die heel toeristisch is. Op de markt zelf worden bloemen verkocht en ze is omgeven door cafés. Het atomium is de eiffeltoren van België en werd gebouwd in het kader van de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958. Deze is een bezoekje waard, temeer omdat het oorspronkelijk de bedoeling was het gebouw niet langer dan zes maanden recht te houden. ‘Manneken Pis’ is een klein standbeeld en is typisch voor Brussel. Zoals vele andere Belgische steden heeft Brussel een levendig uitgaansleven.

Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van België en heeft een historische binnenstad met vele bars, restaurants en winkels. Het boegbeeld van Antwerpen is het MAS (Museum aan de Stroom). Het panoramadak biedt een prachtig uitzicht over Antwerpen. Het bevat ook een winkeltje (MASshop) en aan de voet bevindt zich een café, wat dan weer de polyvalentie ervan bewijst. Het Middelheimmuseum, het Museum Plantin-Moretus en het Rubenshuis zijn het waard te bezoeken. Het Centraal Station van Antwerpen is uitgekozen tot het mooiste station ter wereld.

De Westhoek

In de Westhoek vind je meer oorlogstoerisme. Het Deutscher Soldatenfriedhof Langemark is een Duitse begraafplaats. Tyne Cot Cemetery is het grootste Britse militaire kerkhof in Europa en ligt in Ieper. Daar vind je ook de Menenpoort, een Brits oorlogsmonument dat dienst doet als stadspoort. Aan de Grote Markt ligt de lakenhalle, waar het ‘In Flanders Fields Museum’ gelegen is, een modern oorlogsmuseum.

Gent

Ten laatste is Gent een prachtige studentenstad en de op één na grootste gemeente van België. Het belfort, de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk zijn opvallende gebouwen in het centrum van Gent. Het Gravensteen is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen en is een belangrijke bezienswaardigheid. De stad heeft ook een Boekentoren, die zo’n drie miljoen boeken herbergt.

Gemakkelijk te bereiken

Wat houdt je nu nog tegen een bezoek te brengen aan dit land vol schoonheden? Daarbij kan je er gemakkelijk je weg vinden omdat het Nederlands (Vlaams) de standaardtaal is in Vlaanderen.

Wat zou jij verbeteren aan deze pagina?